Geld en Werk

Nóg meer zzp'ers verliezen werk door nieuwe wet

10 maart 2017 08:30 Aangepast: 28 juli 2017 16:30

Ondanks de sussende woorden van staatssecretaris Eric Wiebes, verliest bijna 60 procent van de zzp'ers werk door de invoering van de Wet DBA.

Dat zegt kennisbemiddelaar HeadFirst na onderzoek in samenwerking met de Universiteit van Tilburg. Ze ondervroegen daarvoor 1182 zzp'ers, die gemiddeld 48,7 jaar oud waren en 9,4 jaar als zelfstandigen werkten. De meeste zelfstandigen in het onderzoek werken in de ICT, media, zakelijke en financiële dienstverlening.

In totaal zegt 57 procent een opdracht te zijn misgelopen door de nieuwe wet. In november was dat nog 38 procent. Eén op de vijfentwintig zzp'ers zegt zelfs zeven of meer klussen in lucht op te zien gaan.

Veel zzp'ers krijgen payrollconstructie aangeboden

Tot 2018 hoeven zzp'ers en hun opdrachtgevers niet te vrezen voor boetes en naheffingen van de Belastingdienst. Die gaat alleen kwaadwillenden straffen. Daarmee probeerde Wiebes de onrust in de markt weg te nemen, want er is veel onduidelijkheid over de exacte toepassing van de regels.

Toch heeft dat niet helemaal geholpen. 57 procent van de zelfstandigen zegt dat opdrachtgevers hun niet meer rechtstreeks wilden inhuren. Van die groep kregen de meeste mensen een payrollconstructie aangeboden. Eén op de twintig vond dat prima en ging daarmee akkoord.

Ook kreeg een derde van hen de optie aangeboden om de opdracht te beëindigen. Een kwart koos daar uiteindelijk voor. Veel andere zzp'ers hebben nog geen besluit genomen over de vraag hoe ze voortaan verder gaan werken.

'Kwaadwillend is een onduidelijk begrip'

Die cijfers zijn niet verrassend, zegt zzp-expert Pierre Spaninks. "Aan Wiebes toezegging dat niet wordt gehandhaafd totdat het begrip 'gezag' uit het arbeidsrecht is herijkt, kunnen zeker de grote inhuurders geen zekerheid ontlenen."

"Die hadden hun inhuurproces al aangepast en draaien dat niet terug op zo'n vaag signaal. Al helemaal niet omdat het begrip 'kwaadwillend' nog steeds als een zwaard van Damocles boven de markt hangt."

Hoe zat het ook alweer?

De wet DBA, die bijna een jaar geleden werd ingevoerd, moest juist duidelijkheid scheppen in het onderscheid tussen werknemers en met name schijnzelfstandigen. Veel mensen die als zzp'er worden ingehuurd, zijn in de praktijk helemaal niet zelfstandig terwijl ze wel aanspraak maken op de zelfstandigenaftrek. En dat kost de Staat een hoop geld.

Daarom moeten zzp'ers voortaan bewijzen dat ze niet in verkapt dienstverband zijn. Dat kan bewezen worden op basis van drie criteria: gezagsverhouding tot de opdrachtgever, een persoonlijke verplichting voor het verrichten van arbeid en de verplichting van de opdrachtgever om loon te betalen. Ontbreekt er één dan ben je in principe zelfstandige. 

Dat klinkt simpel en is een goede beredenering, maar blijkt heel chaotisch uit te pakken, zei arbeidsrechtadvocaat Henk Hoving eerder tegen RTL Z. "Er zijn enorm veel modelovereenkomsten en de beoordeling duurt twee keer zo lang als aangekondigd. Ondernemers en opdrachtgevers verkeren daardoor in grote onzekerheid."  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore