Geld en Werk

HR-managers: minder zzp'ers en meer personeel gezocht

13 maart 2017 06:03 Aangepast: 28 juli 2017 16:00
Beeld © ANP (Archieffoto)

HR-managers denken in 2017 minder gebruik te gaan maken van zzp'ers. Wél zullen meer mensen vermoedelijk een tijdelijk contract krijgen.

Dat blijkt uit onderzoek van Raet onder 1100 medewerkers, 409 zzp'ers, 565 HR-managers en 102 bestuurders in verschillende branches. Vrijdag werd al bekend dat meer dan de helft van de zzp'ers een of meerdere opdrachten is verloren sinds de invoering van de Wet DBA.

HR-managers bevestigen deze cijfers: 31 procent ziet het niet meer zitten om zzp'ers in te huren. In plaats daarvan, kiezen ze liever voor werknemers in tijdelijke loondienst. 38 procent van de ondervraagden denkt dit jaar meer mensen in te zetten op basis van een tijdelijk contract. Ook uitzendkrachten en gedetacheerden zijn populair. Eén op de vier HR-managers denkt daar meer gebruik van te maken.

Oorzaak is onduidelijkheid Wet DBA

De oorzaak van deze trend is de onduidelijkheid over de invulling van de Wet DBA, zegt kennismanager Joke van der Velpen van Raet. Ze monitort onder andere alle wet- en regelgeving met betrekking tot payroll en HR voor het bedrijf. 

"Als een opdrachtgever een zzp'er inhuurt, doet hij dat met een modelovereenkomst. Die kan je vooraf voorleggen aan de Belastingdienst ter goedkeuring. Stel nou dat je vergeten bent om daar iets in op te nemen, of dat de opdracht in de praktijk anders uitvalt maar dat niet aanpast in die overeenkomst, dan ben je in strijd met de letter van de wet", legt ze uit.

'Opdrachtgevers zijn afwachtend'

In november dit jaar bleek er ook al angst onder opdrachtgevers te zijn. Uit een enquête van kennisbemiddelaar HeadFirst bleek toen dat 60 procent een ander beleid hanteerde.

Om de gemoederen te kalmeren, kondigde staatssecretaris Eric Wiebes in december nogmaals aan geen boetes en naheffingen op te leggen bij overtreding van de nieuwe regels tot ten minste 1 januari 2018, maar daarmee blijft de situatie toch onduidelijk. "Opdrachtgevers zijn afwachtend omdat de invulling van de wet een grijs gebied is. Zo is onduidelijk waar de Belastingdienst precies op let."

Wanneer komt er duidelijkheid?

Wanneer er wel meer duidelijkheid komt, is moeilijk te zeggen, zegt ze. "Binnenkort hebben we de verkiezingen en we weten niet wat er daarna gaat gebeuren. Dat er hier en daar wat zaken aangepast moeten worden in de wet, is helder."

Zzp'ers en opdrachtgevers moeten bewijzen dat er geen sprake is van een verkapt dienstverband. De Belastingdienst controleert dat door te kijken naar drie punten: arbeid, loon en gezag.

"Het gaat vooral over de gezagsverhouding: hoe gaat de Belastingdienst daarop toetsen?", zegt Van der Velpen. "Mag een opdrachtgever vragen hoe laat je aanwezig moet zijn? Of geldt een concurrentiebeding voor een zelfstandige? Daar ontstaat de meeste onzekerheid."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van