Ga naar de inhoud
Geld en Werk

'Nederlandse ondernemers niet ondernemend genoeg'

Nederlandse ondernemers zijn niet ondernemend genoeg, concludeert het World Economic Forum na wereldwijd onderzoek.

Nederland doet het slechter dan vergelijkbare landen als bijvoorbeeld Denemarken. We scoren wel goed als het gaat om het aantal zelfstandigen en starters. Maar volgens hoogleraar Henk Volberda van de Erasmus Universiteit, die het onderzoek in Nederland uitvoerde, zijn dat vooral zelfstandigen die gewoon hun uurtjes draaien. 

ZIE OOK: Waarom buitenlandse ondernemers beter presteren dan wij

Deze zzp'ers hebben niet de ambitie om te groeien, om producten of diensten te ontwikkelen waarmee ze groter kunnen worden. Nederlandse ondernemers tonen te weinig lef en zijn teveel gericht op werkzekerheid, blijkt uit het onderzoek. Maar ook grote bedrijven stimuleren hun werknemers te weinig om te innoveren.

Volberda pleit voor meer educatie en subsidieregelingen om het ondernemerschap te stimuleren. Maar er moet ook gekeken worden naar fiscale maatregelen. Zelfstandigen genieten nu fiscale voordelen, en die zouden volgens de hoogleraar gekoppeld moeten worden aan het ondernemerschap. Als ze gewoon hun uurtjes draaien zoals werknemers in dienstverband, zouden die voordelen moeten worden afgenomen, zegt Volberda.

Bekijk hier het hele interview met hoogleraar Henk Volberda van de Erasmus Universiteit:

Bron: RTL Nieuws