Economie

Beursgang Bols: familie Van Doorne is spekkoper

21 januari 2015 12:37 Aangepast: 06 september 2015 20:34
CEO Huub van Doorne tijdens de opening van de Lucas Bols Distilleerderij in Amsterdam, vorig jaar. Beeld © ANP

De voorgenomen beursgang van drankenconcern Bols legt de familie Van Doorne geen windeieren. Hun aandelenbelang is op papier minimaal 14 miljoen euro waard, zo valt af te leiden uit het prospectus.

De bestuursvoorzitter van Bols, Huub van Doorne, heeft met zijn vrouw Sandie van Doorne via een BV 1,68 miljoen aandelen in Bols. Die zijn – uitgaande van de minimale uitgifteprijs bij de beursgang – 22,68 miljoen euro waard.

ZIE OOK: AAC Capital: miljoenenwinst op Bols

De familie Van Doorne heeft daarnaast twee preferente aandelen B. Deze worden bij de beursgang ingetrokken, voor een bedrag van 2,6 miljoen euro, zo staat in voetnoot 1 op pagina 119 van het prospectus. Daarmee is het totale belang van de familie in Bols 25,3 miljoen euro waard. 

Kapitaalsherstructurering
Maar er zit een addertje onder het gras. Voorafgaand aan de beursgang voert Bols namelijk een kapitaalsherstructurering door, waardoor de aandelenbelangen van de grootaandeelhouders, waaronder de familie Van Doorne, wijzigen.

Volgens het prospectus heeft de familie hierdoor vlak voor de beursgang 840.000 gewone aandelen. Daarvan zou niet meer dan 10 procent worden verkocht, hetgeen bij een uitgifteprijs van 13,50 euro 1,1 miljoen euro oplevert.

ZIE OOK: Megaverlies voor Zeeuws ziekenhuis

De preferente aandelen B leveren de familie nog eens 2,6 miljoen euro op, waardoor het totaal op 3,7 miljoen euro komt. Na de beursgang houdt de familie dan nog 756.000 gewone aandelen Bols. Deze zijn – uitgaande van dezelfde minimale uitgiftekoers van 13,50 euro – 10,2 miljoen waard, hetgeen het totaal op 13,9 miljoen brengt.

Uitgiftekoers
Als de uitgiftekoers 18 euro wordt, ontvangt de familie na de beursgang 1,5 plus 2,6 is 4,1 miljoen euro, en zijn de aandelen die ze na de beursgang houden nog 13,6 miljoen euro waard. De beursgang maakt de familie Van Doorne zo op papier 13,9 tot 17,7 miljoen euro waard.

De familie van Doorne kan het aandelenkapitaal niet direct verzilveren. Waar private equity-partner na een half jaar al meer aandelen kan verkopen, moet de familie van Doorne 360 dagen wachten voordat het aandelen verkoopt, of aankoopt.

RTL Nieuws
`