ECB zet geldpers aan

ECB pompt 1140 miljard in economie

22 januari 2015 14:43 Aangepast: 06 september 2015 15:48

Een historische stap van de Europese Centrale Bank (ECB). Om de Europese economie aan te jagen koopt de centrale bank voor 60 miljard euro per maand aan staatsleningen en leningen van bedrijven van banken en beleggers.

Dit houdt de bank vol tot en met september 2016. Dat betekent dat de ECB in totaal een bedrag van 1140 miljard euro uittrekt.

ZIE OOK: volledige toespraak Draghi

Populair gezegd heet dat: de geldpers wordt aangezet. Volgens economie-experts is dit een ongekende maatregel. De ECB doet dit omdat de Europese economie maar niet echt van de grond komt. In Nederland trekt het weliswaar een klein beetje aan, maar in veel andere landen is er amper groei, is de werkloosheid torenhoog, evenals de schulden.

Inflatie
Daarbij is de inflatie veel lager dan de nagestreefde circa 2 procent per jaar. De inflatie ligt nu rond de 0 en dat is vervelend voor mensen en bedrijven met schulden. De aankopen lopen zoals gezegd in principe tot en met volgend jaar september. Het programma loopt in ieder geval zolang de inflatie nog niet is verbeterd in de richting van de doelstelling van 2 procent.

ZIE OOK: Kamer tegen opkopen staatsleningen eurolanden

De bank wil er met de aankopen van de staatsobligaties voor zorgen dat er meer geld voorhanden komt in de eurozone. Banken krijgen door de verkoop geld in kas. Als zij dit uitlenen aan burgers en bedrijven kunnen die hun bestedingen en investeringen opvoeren. Dat kan de economie mogelijk een duw in de rug geven.

Ook zorgt de opkoopactie ervoor dat de rente daalt, waardoor landen en bedrijven goedkoper kunnen lenen. Verder wordt de euro goedkoper: daardoor worden onze Europese producten aantrekkelijker voor bijvoorbeeld Amerikanen. Een hogere export is ook goed voor onze economie.

Wisselend resultaat
Maar volgens economie-verslaggever Bart Reijnen is succes niet verzekerd. "De Amerikanen, Britten en Japanners hebben vergelijkbare acties ondernomen. Met wisselend resultaat. Het is dan ook een experiment van de ECB, waarvan de uitkomst niet vast staat. Tegenstanders vinden de opkoopactie zelfs gevaarlijk. Want de kans bestaat dat al het verspreide geld niet kan worden terugbetaald. Dan schiet uiteindelijk de belastingbetaler erbij in."

Ook vrezen tegenstanders dat de druk op overheden om hun economie te versterken afneemt.

RTL Nieuws
`