V&D in de problemen

Salarisverlaging V&D nog niet van de baan

22 januari 2015 17:28 Aangepast: 06 september 2015 15:48

Het overleg tussen V&D en de vakbonden levert niets op. Zij staan nog steeds lijnrecht tegenover elkaar. V&D wil de salarissen eenzijdig verlagen. Wetteljk kan dat niet, maar het is de vraag of medewerkers naar de rechter stappen om dat tegen te houden.

CNV heeft al aangegeven mensen die lid zijn te willen helpen bij een gang naar de rechter, maar ''mensen moeten het ook durven.  Bij werknemers is de moed in de schoenen gezakt. Ze begrijpen wel dat er wat moet gebeuren, maar vinden dit een heel zwaar middel'', aldus Martijn den Heijer van het CNV.

 

Niels Suijker van FNV zegt: ''We gaan niet met het mes op de keel akkoord met dit eenzijdige dictaat. Als V&D wel meer duidelijkheid wil bieden over het perspectief voor werknemers (toekomst, baanzekerheid), willen we er best over overleggen. Maar vooralsnog zijn leden geschokt en woedend''. ''Ik krijg rekensommetjes per mail over hoe het straks moet met de hypotheek en de huur. Voor werknemers is niet duidelijk of dit zomaar kan. Ook FNV zegt mensen die naar de rechter willen te ondersteunen.

De rechter
''Je mag niet eenzijdig een ander bedrag betalen dan afgesproken'', benadrukt hoogleraar Arbeidsrecht Evert Verhulp. ''Dit verliest V&D bij een rechter.
Dus ze moeten nu overleggen met de vakbonden. V&D hoopt wellicht dat mensen bang zijn en geen procedure te starten. Daarnaast hoopt V&D dat bonden weer aan tafel komen''.

''Bizar hoe V&D aan die 5,8 procent komt'', gaat Verhulp verder. ''Ik verwacht dat er een nieuwe CAO komt waarin wordt opgenomen dat er minder vakantiedagen zijn. Vakbonden zullen niet snel akkoord gaan met een salarisverlaging''.

''V&D redeneert dat zij relatief hoge salarissen betaalt'', aldus Verhulp. ''De Inretail CAO gaat over kledingverkoop, terwijl V&D ook andere producten verkoopt. Het is eigenlijk gek om die oude CAO te vervangen''. Verhulp denkt dat het er uiteindelijk op uit draait dat er een nieuwe CAO komt zonder salarisverhogingen en in sommige gevallen zelfs een verlaging.

 

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore