Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
GrandVision naar de beurs

Beursgang Grand Vision levert HAL 1 miljard op

26 januari 2015 10:48 Aangepast: 06 september 2015 15:48

Investeerder HAL brengt de brillenwinkels van GrandVison (onder meer Pearle) naar de beurs. Dat levert de investeringsmaatschappij van de familie Van der Vorm ongeveer één miljard keiharde contante euro’s op plus een gigantische boekwinst.

De precieze opbrengst hangt af van het aantal aandelen dat naar de beurs wordt gebracht, en de uiteindelijke prijs ervan. Met de gegevens die HAL vanochtend bekend maakte, valt te berekenen dat de totale opbrengst ligt tussen de 892 miljoen en 1.260 miljoen euro.

HAL wil bij de beursgang tussen 51 en 59 miljoen aandelen verkopen, tegen een prijs per aandeel tussen 17,50 euro en 21,50 euro.

ZIE OOK: Grandvision-topman loopt binnen op beursgang

De contante opbrengst is prachtig, maar voor de balans van HAL is de beursgang nog véél mooier. Omdat heel GrandVision maar voor 800 miljoen in de boeken staat, levert de nieuwe waardering na de beursgang ( 4,4 tot 5,4 miljard) een 'killer boekwinst' op. Die is ten minste 3,6 miljard euro en maximaal 4,6 miljard euro.

Investeringsmaatschappij HAL is ontstaan uit het scheepvaartbedrijf Holland Amerika Lijn. Toen de passagiersvaart tussen Rotterdam en New York in de jaren zestig wegviel als gevolg van de opkomst van de luchtvaart, verschoof het accent van de rederij naar cruisevaart. Eind jaren tachtig verkocht de familie Van der Vorm, die na de oorlog een meerderheidsbelang in het bedrijf had gekregen, de cruiseschepen aan een Amerikaanse concurrent. De opbrengst van deze deal werd geïnvesteerd in andere bedrijven, waaronder brillenwinkelketens.

HAL bezit eveneens grote belangen in baggeraar Boskalis en tankopslagconcern Vopak. Ook is de investeerder volledig eigenaar van zakenkrant het FD. Afgelopen maanden is gespeculeerd over een mogelijke overname door Boskalis van Fugro, met financiële steun van grootaandeelhouder HAL. De verkoop van het belang in GrandVision biedt HAL hiervoor in elk geval de middelen.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore