Geld en Werk

ING-vaders krijgen een maand betaald verlof

17 juli 2017 18:52 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

Werk je bij ING en word je vader? Dan heb je geluk. Terwijl in Nederland wettelijk twee dagen vaderschapsverlof geldt, besluit de bank om nieuwe vaders een maandlang betaald verlof te geven.

Wie dat niet lang genoeg vindt, kan nog drie maanden extra wegblijven, dat is echter op eigen rekening. Het besluit is onderdeel van de nieuwe cao voor 14.000 medewerkers van ING.

Het is niet voor het eerst dat een bedrijf een maand betaald verlof vastlegt in de cao, maar het is wel nieuw dat een groot bedrijf als ING die stap maakt, zegt Joyce Mooring, woordvoerder van FNV. Vakbond CNV zegt 'supertrots' te zijn.

Diversiteitsdag en vrijwilligerswerk

Het zogenaamde bevallingsverlof gaat gelden voor vaders en niet-biologische moeders. Opmerkelijk genoeg vallen niet-biologische vaders niet onder de nieuwe regeling, bevestigt een woordvoerder van ING. Zij moeten nog steeds aanspraak doen op 'adoptieverlof', dat overigens ook vier weken betaald verlof garandeert.

Naast de ruime ouderschapsverlof, krijgen medewerkers in de nieuwe CAO ook een budget voor scholing en een 'diversiteitsdag', een vrij op te nemen dag die kan worden ingezet op 5 mei of tijdens het Suikerfeest. Medewerkers van 60 jaar of ouder mogen een dag per week vrijwilligerswerk doen in de tijd van de baas.

Lodewijk Asscher

Vaderschapsverlof is in Nederland nu nog wettelijk vastgesteld op twee dagen. Maar dat wordt ietsje ruimer. Lodewijk Asscher deed eind juni een voorstel om de eerste twee dagen vaderschapsverlof door de werkgever te laten betalen en de andere drie door het UWV.

De dag van de bevalling geldt als een 'calamiteitendag' en wordt ook door de werkgever betaald. Dat voorstel is ruim aangenomen, alleen VVD, D66 en SGP stemden tegen.

Europees voorstel

Het is nog altijd een stuk minder dan in bijvoorbeeld Zweden, waar beide ouders na de bevalling sowieso twee weken thuisblijven. Daarna kunnen ze grotendeels naar eigen inzicht 480 dagen ouderschapsverlof opnemen.

Ook de Belgen, Portugezen en vele andere Europeanen hebben het een stuk rustiger na de komst van een nieuw gezinslid. De Europese Commissie heeft recent een voorstel geschreven waarin het tien dagen betaald vrij en vier maanden onbetaald verlof wil opleggen aan alle lidstaten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore