Geld en Werk

Nieuw: verzekering voor als je andermans auto in de prak rijdt

08 februari 2017 17:46 Aangepast: 28 juli 2017 23:30

Heb je wel eens een auto geleend van een vriend of een familielid, daarmee schade gereden en een hoop ruzie veroorzaakt? Dat is nu verleden tijd. Voor een leenauto kan je je nu zelf perfect verzekeren met Gappie. Het is alleen wel flink aan de prijs.

Schade is de grote angst van elke autolener en tevens van elke auto-uitlener. Als jij schade rijdt in een geleende auto dan raakt de eigenaar nu altijd 5 jaar van z’n noclaim-korting kwijt. Zit de autobezitter bijvoorbeeld net op een korting van 80 procent op z'n autoverzekering, dan is jouw klap op dat paaltje voor hem of haar erg zuur. 

Jezelf verzekeren

Het delen van auto's wordt steeds populairder. Nationale Nederlanden start daarom vandaag met een proef: Gappie (Amsterdams voor goede vriend).

Gappie is een app waarmee je een tijdelijke autoverzekering afsluit als je een auto leent van familie of vrienden. Tijdens de rit is de auto verzekerd en mocht er schade ontstaan dan zorgt Gappie voor de afhandeling van de kosten en eventueel ander ongemak. Daarmee verzeker je niet alleen de auto maar ook je vriendschap, aldus NN. 

Maar het is best wel duur. Je betaalt 5 euro voor het eerste uur en daarna 1 euro per uur. Voor een hele dag ben je maximaal 15 euro kwijt. Voor een uurtje je auto uitlenen kan het wel interessant zijn. Want wie kent niet die ruziënde vrienden om de aanrijding met dat paaltje en 5 jaar no-claim kwijt?

Een rondje met de Mercedes

Wil je de mooie auto van je vader een uurtje showen aan je vrienden, dan is 6 euro natuurlijk niet veel geld. De Consumentenbond stelt dat Gappie voor dure auto's interessant kan zijn, maar de bond vraagt zich wel af de 5 euro per uur niet een vanafprijs is. Ook stelt de consumentenbond dat je wel even moet uitzoeken wat de uitkering bij een total loss schade is. Of je de dagwaarde, de aanschafwaarde of de nieuwwaarde krijgt vergoed, scheelt vaak nogal wat.

Hoe werkt de app?

​De autolener zet de Gappie-app aan voordat hij of zij met de auto wegrijdt. Je moet eerst een foto van de auto en het kenteken maken, je zet ze in de app en je bent meteen all-risk verzekerd. Kom je thuis, dan zet je de app weer uit.

Volgens Laura van Lingen van NN kan je met Gappie auto’s tot 75.000 euro verzekeren. Verder mag de auto niet ouder dan 40 jaar zijn.

Zijn er alternatieven voor Gappie?

Volgens de Consumentenbond moet je bij het lenen van een auto zeker altijd wat doen om warme band met die goede buur of nabije vriend te behouden. Via je een gewone particuliere autoverzekering heb je meestal geen dekking bij verhuur van je auto. Volgens NN is de app bedoeld voor korte ritjes. Voor langere ritten zijn er betere alternatieven.

Een alternatief voor Gappie is om de auto te verhuren via een online bemiddelaar, zoals WeGo en MyWheels, die de autoverzekering regelen via Centraal Beheer Achmea. Je kunt ook terecht bij SnappCar, die de auto's verzekerd via Allianz, ook bij total loss.

Een verzekeraar die ook echt doet

Joop Cohen van de onafhankelijke vergelijker Independer vindt Gappie een heel leuk product. Cohen: "Iedereen praat over de deeleconomie en de verzekeringsbranche is normaal nogal behoudend, maar we hebben nu een verzekeraar die niet alleen praat maar ook doet." 

"Ik verwacht wel dat hier een behoefte aan is. Het voorziet in een behoefte om op korte termijn je risico af te dekken."

Of Gappie een succes wordt, weet Cohen nog niet. "De consument beslist altijd en we gaan het zien, dat bedoel ik in een positieve zin. Ik weet niet of dit het product is dat over vijf jaar op de markt staat. Onder druk van de consument worden producten vaak bijgeschaafd en dat is goed. We gaan het zien."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van