Geld en Werk

Opmerkelijk: De Mol is gestopt met aankopen TMG

30 maart 2017 14:08 Aangepast: 28 juli 2017 11:30
Beeld © ANP/KIPPA

Mediatycoon John de Mol is gestopt met het bijkopen van aandelen Telegraaf Media Groep (TMG). Afgelopen drie handelsdagen kocht hij geen stukken meer bij.

Rond het beursgenoteerde TMG woedt sinds december een overnamestrijd. Nadat de Belgische uitgever Mediahuis samen met de zittende grootaandeelhoudersfamilie Van Puijenbroek een bod uitbracht, mengde De Mol zich in de strijd.

Ondanks zijn gevoelige nederlaag bij de Ondernemingskamer, ging De Mol vorige week onverstoorbaar door met het vergroten van zijn belang in TMG. Aan het einde van elke handelsdag meldde hij weer een plukje aandelen bij op de beurs te hebben bijgekocht. Afgelopen vrijdag was zijn belang daardoor gestegen tot vlak onder de 27 procent.

De Mol moet informeren

Opmerkelijk genoeg is De Mol deze week gestopt met bijkopen. Dat blijkt uit het feit dat Talpa maandag, dinsdag en gisteren geen persberichten meer verstuurde over nieuwe aankopen. Omdat Talpa een voornemen tot een openbaar bod heeft bekendgemaakt, is het verplicht de markt te informeren over alle aankopen. Dat wordt bevestigd door beurswaakhond AFM.

Op de beurs zakte de koers van TMG daardoor terug tot 6,18 euro aan het slot van de handelsdag gisteren. Dat is 5 procent lager dan het bod van De Mol, maar 3 procent hoger dan het bod van Mediahuis/Van Puijenbroek.

Nog 13 procent te koop

Waarom De Mol is gestopt met bijkopen? Talpa wil dat niet zeggen. De opponenten van Talpa bezitten inmiddels bijna 60 procent van de aandelen. Dat betekent dat er nog 13 procent 'te koop' is op de beurs.

Verdere uitbreiding van zijn belang zou een logische strategie zijn. Wanneer De Mol zijn belang weet uit te breiden van de huidige 27 procent tot boven de 33,33 procent, krijgt hij méér hindermacht in de aandeelhoudersvergadering. Op die manier kan hij Mediahuis en de familie Van Puijenbroek dwingen om meer rekening te houden met zijn wensen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore