V&D in de problemen

V&D onderhandelde al eerder met banken

28 januari 2015 16:09 Aangepast: 27 december 2015 16:11
Beeld © RTL Z

Warenhuis V&D onderhandelde in 2013 ook al met de banken over de uitstaande bankleningen. Dat blijkt uit de meest recente jaarrekening van de kwakkelende winkelketen.

V&D boekte in 2013 een verlies van 42 miljoen op een omzet van 619 miljoen euro. Dat megaverlies dwong toenmalig bestuursvoorzitter Jacob de Jonge de voorwaarden voor de bankleningen te heronderhandelen, blijkt uit het jaarverslag. Pas na een kapitaalinjectie van 30 miljoen euro door eigenaar Sun Capital wilden de banken akkoord gaan met vernieuwde kredietafspraken.

Toekomst
Dankzij de herstructurering in 2013 dachten de commissarissen onder leiding van David Finnigan dat V&D in staat zou zijn “om een retailer te worden die klaar is voor de toekomst.” De Jonge verwachtte in mei dat V&D in 2015 weer winst zou boeken.

In augustus stapte De Jonge echter op en werd tijdelijk vervangen door commissaris Don Roach, de financieel topman van Sun Capital. Vier maanden later werd het vertrek bekend van financieel directeur Carmen Velthuis en inkoopdirecteur Jacco van der Steen.

Financiële offers
De resultaten over 2014 heeft V&D nog niet gepubliceerd, maar duidelijk is wel dat de herstructurering uit het voorgaande jaar niet de beoogde resultaten heeft opgeleverd. Afgelopen dagen werd bekend dat de winkelketen financiële offers van werknemers en huisbazen vraagt, “om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen.”

Vanochtend bevestigde V&D ook te onderhandelen met huisbanken ING, Rabobank en ABN Amro, met name over het werkkapitaal. De onderneming verwacht er met de banken uit te zullen komen, mede gezien “het beschikbare onderpand en zekerheden” en de verwachte winstgevendheid als gevolg van de recente herstructureringen. Ook benadrukt V&D dat zijn eigenaar Sun Capital bereid is tot een nieuwe kapitaalinjectie.

Veer laten
V&D wil echter niets kwijt over het onderpand en de zekerheden. Sun beantwoordt geen vragen over de hoogte van de beoogde nieuwe kapitaalinjectie. “Tot op heden heeft Sun meer dan 100 miljoen euro geïnvesteerd in V&D. Het heeft geen dividend ontvangen, of op een andere manier kapitaal aan het bedrijf onttrokken”, laat een woordvoerster weten. Sun zegt alleen bereid te zijn om nieuw kapitaal in V&D te steken, als werknemers, huisbazen en banken een veer willen laten.

Rabobank, ING en ABN Amro willen geen commentaar geven op de huidige onderhandelingen met V&D.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore