V&D in de problemen

Eigenaar dreigt handen van V&D af te trekken

28 januari 2015 17:55 Aangepast: 27 december 2015 16:14
Beeld © plc

Sun Capital, de eigenaar van V&D, wil geen geld meer in het kwakkelende warenhuis steken als werknemers, huisbazen, leveranciers en banken geen financieel offer willen brengen.

Dat laat een woordvoerster van Sun Capital weten aan RTL Z. Afgelopen dagen eiste de kwakkelende warenhuisketen van personeel en huisbazen dat zij genoegen nemen met een lager loon en een lagere huur om het bedrijf te redden. Met de banken wordt onderhandeld over de kredietvoorwaarden.

V&D stelde eerder vandaag dat Sun Capital bereid is nieuw kapitaal in V&D te steken. Maar volgens woordvoerster Ellie Fixter van Sun’s communicatiebureau zit daar wel een spijkerharde voorwaarde aan vast. “We zijn bereid om verdere investeringen in het bedrijf te doen, als V&D van alle belanghebbenden de concessies krijgt, die het nodig heeft.”

In een latere mail schrijft zij: “We benadrukken dat alle belanghebbenden, waaronder aandeelhouders, kredietverschaffers, werknemers en huisbazen, hun rol moeten spelen in de herstructurering van het bedrijf, om de toekomst veilig te stellen.”

Het is nog maar de vraag of die andere ‘stakeholders’ op het dreigement ingaan. Vandaag liet vastgoedexploitant Metroprop aan RTL Z weten niet op het verzoek van V&D in te gaan. Verhuurder IEF zegt de huren wel te willen verlagen, maar alleen als V&D dan ook minder vierkante meters afneemt. Eerder lieten de vakbonden al weten niet zonder slag of stoot met het loonoffer van V&D akkoord te zullen gaan.

Volgens Sun Capital heeft de investeerder in totaal 100 miljoen euro in V&D geïnvesteerd. “Dat bestaat voor een deel uit eigen vermogen, en voor een deel uit leningen”, aldus de woordvoerster. “De leningen kennen geen onderpanden, en er wordt ook niet direct rente op betaald.” Dat betekent dat Sun die investeringen zou verliezen, als V&D failliet zou gaan.

Zie ook: V&D onderhandelde al eerder met banken

RTL Z / Mathijs Smit & Ann-Lynn Hamelink

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore