Geld en Werk

Fotografen helpen lelijke profielfoto's op Tinder de wereld uit

04 april 2017 09:00 Aangepast: 04 april 2017 10:11

Slechte selfies of oude foto's waarvan de ex bruut is afgesneden. Na acht jaar online daten kon de Britse Saskia Nelson het niet meer aanzien en dus verzon ze voor zichzelf een nieuw beroep: fotograaf voor online-datingfoto's.

Nelson begon haar bedrijf (Hey Saturday) in 2013 en heeft nu een team van zeven fotografen om zich heen. Samen helpen ze zo'n 50 klanten per maand.

Laatste poging

In het begin waren dat vooral vrouwen, maar inmiddels durven de mannen ook. De meeste klanten hebben geen idee wat ze precies willen. Ze hebben vooral haast. "Dit is mijn laatste poging, ik wil gewoon heel graag iemand ontmoeten", hoort Saskia Nelson vaak.

'Gat in de markt'

Nederlandse fotografen volgen langzaamaan haar voorbeeld. "Ik denk dat het een gat in de markt is", zegt fotograaf Josita Swarte. Ze heeft er een aparte pagina voor gemaakt op haar website. "Het loopt nog niet storm, ik heb er nog niet specifiek mee geadverteerd. Toch maakt het nu al onderdeel uit van mijn werk. Ik krijg steeds meer klanten die graag sprekende foto's willen laten maken voor hun datingprofiel."

Volgens fotograaf Lara Bommartini (hieronder op de foto) is het zelfs 'booming' de afgelopen twee jaar. Het zijn vooral mannen die bij haar komen. "Ze vinden dat ze nooit goed op foto’s staan en hebben dan ook bijna geen foto's van zichzelf. Soms komen ze met knikkende knieën binnen. Ze denken dat ze niet mooi zijn, maar willen zo graag een vrouw ontmoeten."

Thumbnail

'Mezelf nog nooit zo gezien'

Het werk van Bommartini is dan met name geruststellen, koffie drinken en het er even over hebben. "Als ze zich niet op hun gemak voelen, krijg je geen mooie foto's." Ze moet de mannen er vaak nog wel van overtuigen dat ze een foto moeten hebben waarop ze er echt als zichzelf uitzien. "Ze willen het liefst een model lijken of een net pak aantrekken. Maar als dat niet is zoals je bent, moet je dat juist niet doen. Dan ga je je anders voordoen."

Van het resultaat zijn de mannen vaak helemaal ondersteboven. "Ik heb mezelf nog nooit zo gezien, is vaak de reactie. Of: Ik heb nog nooit zoveel aandacht gehad van vrouwen." Van sommige mannen weet Bommartini dat ze door haar foto's nu eindelijk aan het daten zijn. "Zo leuk."

 

Voor de doe-het-zelvers: zo maak je een goede profielfoto voor online dating

  • Laat een fotograaf of iemand anders een foto van je maken die laat zie hoe je er echt uitziet
  • Dus mannen, weersta de verleiding om in de badkamer een selfie maken met blote borst, met de witte tegeltjes en de tandenborstel in beeld. Een afknapper, vindt fotograaf Lara Bommartini
  • Beter is het om buiten een selfie te maken, of iemand anders je te laten fotograferen
  • Geen selfie schuin vanuit een bovenhoek. Dan lijk je vaak niet op jezelf. Veel mensen maken steeds op die manier een foto en hebben zo altijd hetzelfde gezicht
  • Heel voorzichtig zijn met Photoshop. Een foto met een goeie camera is zo scherp dat je meer ziet dan met het blote oog. Daarom retoucheren fotografen vaak een beetje. Maar daar kun je makkelijk veel te ver in gaan en dan zie je er al gauw nep uit.
  • Ook een afrader: je selfies automatisch laten gladtrekken met een beauty-app
  • De truc volgens de Britse Saskia Nelson: laat je foto's er ook weer niet te formeel uitzien. Ze moeten niet uitschreeuwen dat iemand hulp van een professionele fotograaf nodig heeft om een partner te vinden, zegt ze tegen BBC. Geen echte studiofoto's dus. "Daar rennen mensen juist van weg"

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore