V&D in de problemen

Cushman & Wakefield: V&D moet juist investeren

29 januari 2015 14:07 Aangepast: 06 september 2015 15:50

V&D moet fors méér gaan investeren in zijn warenhuizen en de winkelformule, in plaats van minder. Dat zegt managing partner Jeroen Lokerse van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield. Het bedrijf adviseert veel klanten, die ook huisbaas zijn van V&D.

Het kwakkelende warenhuis V&D eiste vrijdag een structurele huurverlaging van zijn huisbazen. Bovendien wil het bedrijf vanaf februari vier maanden helemaal geen huur betalen. Volgens V&D is het 10 procent van zijn omzet kwijt aan huren, en zou dat niet zijn vol te houden. Het warenhuis wil in de toekomst slechts 7 procent van de omzet betalen. Dat komt neer op een huurverlaging van 30 procent.

V&D heeft 63 winkels in Nederland. Het huurt de panden van vastgoedexploitanten als IEF Capital, ASR, Achmea, Vastned Retail, Metroprop en Nieuw Winkel Vastgoed.

Lokerse bevestigt dat er een bijeenkomst is georganiseerd door de huisbazen. Cushman & Wakefield zal hen daarin adviseren over de ontstane situatie. Daarbij wil het ook haar expertise delen over warenhuizen en vergelijkbare situaties in het buitenland. De vastgoedadviseur maakt zich grote zorgen over de toekomst van V&D. “We wisten al langer dat het niet goed ging, maar de ontwikkelingen gaan nu sneller dan verwacht”, aldus Lokerse.

Problemen
Het teruglopen van de omzet, de efficiënte van de winkeloppervlakte en de beleving in de V&D warenhuizen zijn volgens de adviseur oorzaken van de problemen. “Het lijkt alsof V&D daarin niet veel heeft geïnvesteerd. Als je succesvol wil zijn in het middensegment, moet je bereid zijn om alles op alles te zetten. Sun kijkt vooral naar de kostenkant, maar zou juist méér aandacht moet besteden aan omzetverhoging en publieksbeleving.”

Lokerse benadrukt het belang van het voortbestaan van V&D voor de Nederlandse dorpen en steden, waar de winkels zijn gevestigd. Het warenhuis is een van de grote publiekstrekkers van winkelgebieden. “Maar als buitenlands private equityhuis is eigenaar Sun Capital niet zo betrokken bij de Nederlandse economie als je zou hopen.”

Gisteren meldde RTL Z dat Sun Capital de handen van V&D dreigt af te trekken. De investeringsmaatschappij wil alleen nieuw kapitaal in het noodlijdende bedrijf steken, als ook de werknemers, de huisbazen, de leveranciers en de banken bereid zijn een substantieel financieel offer te brengen.

Mathijs Smit en Ann-Lynn Hamelink

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore