V&D in de problemen

'Banken zetten V&D mes op keel'

31 januari 2015 08:28 Aangepast: 06 september 2015 15:51

De banken van V&D hebben de afgelopen maanden de kredietkraan steeds verder dichtgedraaid.

Dat meldt de Telegraaf vanochtend. Nadat de Amerikaanse investeerder Sun Capital het warenhuis in 2010 kocht, werden ING, Rabobank en ABN Amro huisbankier. Zij stelden destijds kredieten van bijna 70 miljoen euro beschikbaar.

Omdat de omzet van V&D afgelopen jaren daalde, brachten de banken het afgelopen jaar de kredietfaciliteiten omlaag. Eerst naar 42,5 miljoen, in december naar 22 miljoen en vrijdag 23 januari naar 9 miljoen. Ook zou het bankentrio weigeren nog langer bankgaranties af te geven, die na 1 februari nog geldig zijn.

Interim-topman Don Roach zou de banken “onwettig gedrag” verwijten. In brieven van V&D aan de kredietverschaffers waaruit de Telegraaf citeert, staat dat “alleen de banken” zouden dwarsliggen bij het reddingsplan. Dat is echter onjuist. Werknemers en verhuurders kondigden deze week aan naar de rechter te stappen, om eenzijdige loons- en huurverlagingen te voorkomen.

Eigenaar Sun Capital, Rabobank en ABN Amro willen vanochtend geen commentaar geven op het terugschroeven van de kredietverlening.​ ING was onbereikbaar voor commentaar.​
Woensdag meldde RTL Z dat eigenaar Sun zijn handen van V&D aftrekt, als banken, personeel, verhuurders en leveranciers geen financiële offers willen brengen.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore