Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Voormalig IMF-directeur Rato krijgt 4,5 jaar cel

24 februari 2017 23:21 Aangepast: 28 juli 2017 19:30
Beeld © EPA

Voormalig IMF-directeur Rodrigo Rato gaat 4,5 jaar de gevangenis in wegens zelfverrijking tijdens zijn werkzaamheden bij Bankia.

Rodrigo Rato zou tijdens zijn directeurschap bij de Spaanse bank Bankia een zakelijke creditcard hebben gebruikt voor privé-uitgaven. Uit grootschalig onderzoek blijkt dat Rato samen met 64 andere medewerkers op deze manier voor bijna 13 miljoen euro aan luxegoederen heeft gekocht.

Al Jazeera meldt dat het onder andere ging om dure vakanties, handtassen, boodschappen en feestjes in nachtclubs.

Crisisjaren

Saillant detail is dat de bank in zwaar weer zat tijdens het leiderschap van Rato en in 2012 genationaliseerd moest worden. Iets wat niet zonder pijn gebeurde: tweehonderdduizend spaarders verloren hun geld, dat op advies van de bank was omgezet in aandelen.

Rato heeft een behoorlijke staat van dienst. Hij was tot 2004 Minister van Economische Zaken in Spanje, een post die hij verliet om de hoogste functie bij het IMF te gaan bekleden.

IMF-directeuren vaker in problemen

De 67-jarige Spanjaard verliet die positie in 2007 ten behoeve van Dominique Strauss-Kahn, die zijn baan vier jaar later moest opgeven toen hij werd aangeklaagd voor aanranding. Waarnaar meer verhalen opdoken over de seksuele escapades van de Franse toppoliticus: zo zou hij orgies met prostituees hebben georganiseerd. Hoewel het nooit tot een veroordeling kwam, kostte het hem uiteindelijk het leiderschap van de Franse Socialistische Partij en mogelijk het presidentschap.

De huidige president van het IMF is ook niet zonder smet. Christine Lagarde werd eind vorig jaar schuldig bevonden aan nalatigheid ten gunste van een politieke bondgenoot. Zij kreeg echter geen straf.

Verweer

Rodrigo Rato verweert zich door te zeggen dat de privé-uitgave toegestaan waren en deel waren van zijn beloningspakket. De ex-directeur heeft nog de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore