V&D in de problemen

V&D houdt zelf ook rekening met een faillissement

02 februari 2015 12:50 Aangepast: 06 september 2015 15:51
Beeld © plc

Het noodlijdende warenhuis V&D ziet het zelf ook zwaar in. Dat blijkt uit een brief die het bedrijf afgelopen weekend naar zijn verhuurders heeft gestuurd.

In de brief dringt V&D opnieuw aan op lagere huren en vier maanden vrijstelling van huur. Deskundigen voorspellen al langer dat V&D er niet aan ontkomt om uitstel van betaling of faillissement aan te vragen. Maar het warenhuis zelf hield zich tot dusver op de vlakte.

ZIE OOK: V&D: de opkomst en de ondergang

Het bedrijf liet afgelopen weekend nog weten 'met hart en ziel aan een toekomst' voor V&D te werken. Een bijdrage van alle stakeholders – de aandeelhouder, de banken, de leveranciers, de verhuurders en de medewerkers – is hiervoor noodzakelijk, stelt de waarnemend directievoorzitter van V&D, Don Roach.

Maar verhuurders en medewerkers staan niet te trappelen. De verhuurders hebben al gezegd V&D voor de rechter te slepen als die de verschuldigde huurpenningen niet betaalt. En de vakbonden hebben namens het personeel laten weten woensdag uitsluitsel te willen over een door V&D opgelegd loonoffer. Als die looneis niet van tafel gaat, spannen ook de bonden een rechtszaak aan.

Voorwaardelijke toestemming
Zaterdag stuurde V&D een nieuwe brief naar de verhuurders. Daarin geeft het de verhuurders tot 4 februari de tijd om in te stemmen met een huurvrije periode van vier maanden en een permanente huurverlaging. Toestemming hiervoor, zo schrijft V&D, zal voorwaardelijk zijn.

"Mocht V&D in staat van faillissement worden verklaard of zelf een faillissementsverzoek indienen", zo schrijft V&D, dan is de toestemming van tafel. Hieruit blijkt voor het eerst dat V&D zelf serieus rekening houdt met een scenario waarin het uitstel van betaling krijgt of failliet gaat. Later deze week wil V&D een gesprek met de verhuurders.

 

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore