V&D in de problemen

V&D: ook banken eisen gratis huur

02 februari 2015 16:19 Aangepast: 06 september 2015 15:51
Beeld © plc

Volgens V&D eist zijn bankentrio dat de verhuurders vier maanden lang geen winkelhuren in rekening brengen. Dat schrijft interim-topman Don Roach van het wankelende warenhuis in zijn tweede brief aan de verhuurders.

Sun Capital, de Amerikaanse investeerder die sinds 2010 de eigenaar van V&D is, dreigde afgelopen woensdag de handen van het warenhuis af te trekken als werknemers, banken, huisbazen en leveranciers geen financieel offer willen doen. Alleen als zij daar wél toe bereid zijn, wil Sun nog een kapitaalinjectie van 40 miljoen euro doen.

In de brief die V&D vrijdag aan zijn verhuurders stuurde, gaat het warenhuis echter nog een stap verder. Topman Roach schrijft dat ook ING, Rabobank en ABN Amro hun bankleningen aan de huurvrije periode hebben verbonden. Sun “heeft zich bereid getoond om aanvullend tientallen miljoenen kapitaal te storten, maar die bereidheid (…) hangt af van de instemming van verhuurders met de (…) huurvrije periode van 4 maanden. Ook onze bankfaciliteiten zijn verbonden aan het verkrijgen van deze toestemming.”

Dat V&D met de banken onderhandelt over een reddingsplan en de bankleningen staat vast, maar het is vreemd dat het warenhuis één op één een verband trekt tussen de gratis huur en de bankleningen. Op welke manier het noodlijdende warenhuis geld bespaart, zou de banken niets uit hoeven te maken.

ING, Rabobank en ABN Amro willen geen commentaar geven op de brief van V&D. “Wij gaan nooit in op klantenrelaties.” Volgens een van de belangrijkste huisbazen van V&D, vastgoedexploitant IEF, verandert de brief niets aan de opstelling van de verhuurder. IEF eist morgen voor de rechter dat het warenhuis op korte termijn de vier belangrijkste winkels ontruimt. Het gaat om de vestigingen in Amsterdam-Kalverstraat, Den Haag, Utrecht en Maastricht.

V&D wil vandaag niet ingaan op de onderhandelingen met de verhuurders.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore