Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Swapfiets: voor 15 euro per maand een fiets

01 maart 2017 16:47 Aangepast: 28 juli 2017 18:30
De drie oprichters van Swapfiets, Martijn Obers, Dirk de Bruijn en Richard Burger, op een Swapfiets. Alle Swapfietsen hebben opvallende blauwe banden. Beeld © Swapfiets

Het begon tijdens een scriptie-opdracht, maar inmiddels is Swapfiets een heus bedrijf met 2000 fietsen waarvoor je een abonnement kunt afsluiten, in Delft, Leiden en nu ook Nijmegen. Het bedrijf groeit met 10 procent per maand en heeft al plannen om naar andere steden uit te breiden.

Je kunt natuurlijk zelf een fiets kopen, maar als je die tweedehands koopt dan weet je nooit zeker of het een eerlijke fiets is. En Swapfiets ontzorgt. Je weet zeker dat je altijd een fiets tot je beschikking hebt. Het is echt je eigen fiets: jij hebt als enige een sleutel.

Bij Swapfiets zitten niet alleen twee sloten, maar als je een lekke band hebt of je licht doet het niet, dan komen ze hem maken (het streven is binnen 12 uur) of Swapfiets komt je fiets 'swappen' voor eentje waar je mee verder kunt. De kosten: 15 euro per maand. Studenten krijgen drie euro korting.

Van Marktplaats naar alleen maar nieuwe fietsen

Het begon in 2014, toen de drie oprichters bezig waren met hun scriptie. Ze wilden eerst fietsen importeren uit Frankrijk, of racefietsen verhuren, maar toen kwam er een student langs op een fiets die bijna van ellende uit elkaar viel. Het idee voor Swapfiets was geboren.

Ze werd er begonnen met 30 fietsen van Marktplaats en dat was al snel een succes, want in een paar weken waren ze allemaal verhuurd. Datzelfde geldt voor de 120 fietsen die daarna werden gekocht. Vanaf augustus vorig jaar ging het hard. Swapfiets ging in één klap van 150 fietsen naar 1100. Nieuwe fietsen welteverstaan, want vanaf dat moment werd alleen nog maar met nieuwe exemplaren gewerkt.

Als je tweedehandsfietsen koopt, dan heb je immers allemaal verschillende merken en dat is niet handig met reparatie, legt Steven Uitentuis, de leidinggevende van Swapfiets, uit. Verder weten klanten op die manier altijd wat voor fiets ze krijgen.

Thumbnail

Swapfietsen op een gracht in Delft. (Beeld: Swapfiets.)

Meer steden

Volgens Uitentuis groeit het bedrijf inmiddels met 10 procent per maand. Afgelopen januari bereidde het uit naar Leiden, vandaag opende Swapfiets een dependance in Nijmegen. Inmiddels heeft het bedrijf 2000 fietsen. Delft is nog altijd de grootste markt, daar staan 1750 fietsen, in Leiden zijn er nu zo'n 150 en in Nijmegen ongeveer 100. In die steden verwacht Swapfiets minstens net zo groot te worden als in Delft.

Rond de 80 procent van de klanten is student. Swapfiets wil in alle grote steden van Nederland actief worden, om te beginnen in de universiteitssteden. ''We proberen te groeien waar mogelijk is, we zijn pas vijf maanden bezig met alleen maar nieuwe fietsen'', zegt Uitentuis. Het bedrijf is in ieder geval bezig met uitbreiding naar Groningen, Utrecht, Amsterdam en Rotterdam. Dat betekent dat er mogelijk nog een flinke groei in het verschiet ligt.

Investeerder ingestapt

De drie oprichters zitten nog steeds in het bedrijf, maar sinds afgelopen zomer, toen het aantal fietsen verzevenvoudigde, is er een investeerder aan boord. Swapfiets werkt samen met het merk Union. Het lijkt aannemelijk dat Swapfiets korting krijgt als het honderden fietsen tegelijk besteld, maar Uitentuis wil dat niet bevestigen. 

Om verdere kosten te besparen, probeert het bedrijf wel de fietsen zo te maken dat er minder snel iets stuk gaat. Zo worden kettingkasten of zadels bij een defect vervangen door een alternatief waardoor bijvoorbeeld toekomstige reparaties sneller kunnen worden gedaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore