Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Zara haalt kleding met 'gestolen' ontwerpen uit de winkel

Archieffoto Beeld © ANP

Na de publieke uithaal van zelfstandig kledingontwerpster Tuesday Bassen haalt kledinggigant Zara toch enkele kledingstukken uit de verkoop. Volgens Bassen heeft de kledinggigant haar ontwerpen gestolen.

De advocaten van het kledingbedrijf schreven in eerste instantie aan haar dat de ontwerpen niet onderscheidend genoeg zijn. Bassen zag vanwege de hoge kosten af van een rechtszaak tegen het bedrijf, maar plaatste de brief van Zara wel op Twitter.

'Direct onderzocht'

Met alle gevolgen van dien. Inditex, het Spaanse moederbedrijf van Zara, haalt alsnog de bewuste kledingitems uit de winkel. "Inditex is onlangs door de advocaten van Tuesday Bassen op de hoogte gebracht dat er op sommige badges en kledingstukken in onze winkel illustraties van externe bronnen zijn gebruikt. We zijn direct een onderzoek gestart en hebben de betreffende artikelen tijdelijk uit de verkoop gehaald", schrijft het bedrijf in een reactie aan RTL Z. 

Inditex laat verder weten dat zij de zaak zo spoedig mogelijk onderling met Bassen willen oplossen. Mogelijk krijgt zij alsnog een vergoeding voor haar ontwerpen.

Ingecalculeerd risico?

Dat lijkt op een tactiek die vaker door grote kledingwinkels wordt toegepast. De Nederlandse fotografe Bianca Toeps maakte het de afgelopen jaren al een aantal keer mee: ketens als Coolcat, Sting en Protest gebruikten haar werk zonder dat ze daar toestemming voor had gegeven of een vergoeding voor had gekregen.

Toen zij contact zocht met de bedrijven kreeg zij zonder al te veel problemen alsnog betaald, soms zelf meer dan wanneer ze het direct van haar gekocht hadden. "Ik kreeg vooral bij grote bedrijven het idee dat het gewoon een ingecalculeerd risico was", zei de ontwerpster hierover tegen RTL. "Het is stelen en pas betalen als je betrapt wordt."

Meer op rtlz.nl: