Geld en Werk

Shop 'til you drop: allergrootste Zara ter wereld opent in Madrid

04 april 2017 12:00 Aangepast: 04 april 2017 12:49
De nieuwe Zara-winkel in Madrid. Beeld © Getty Images

Aan het succes en de expansiedrift van de Spaanse modegigant Inditex komt maar geen eind. In Madrid opent deze week de allergrootste Zara ter wereld. "Hier draait alles om precisie, snelheid en kleine oplages."

Het modebedrijf, waar merken als Zara, Pull & Bear en Bershka onder vallen, is nog lang niet klaar met de wereld veroveren. In 2016 opende Inditex 279 winkels waarmee het totaal aantal winkels uitkomt op 7292. Inditex is nu aanwezig in 92 landen en telt 162.450 werknemers.

Meer winkels

De Spaanse krant El País maakte een overzicht van de Inditex-winkels wereldwijd. Op één staat thuisland Spanje (1787 winkels), op twee China (620 winkels) en op drie Rusland (541 winkels). In dit laatstgenoemde land werden afgelopen jaar de meeste nieuwe winkels geopend: 56. In Nederland heet Inditex 61 winkels waarvan 26 Zara's, 8 Pull & Bear's, 7 Massimo Dutti's, 15 Bershka's en 1 Stradivarius. 

Tijdens de presentatie van de jaarcijfers 2016 afgelopen maand zei topman Pablo Isla dat met name China komend jaar 'heel relevant' blijft.  

Waar de nieuwe winkels precies worden geopend hangt af van de vraag die per land verschilt maar ook of er winkelcentra worden gebouwd die plek bieden aan nieuwe filialen. "Afgelopen jaar hebben we winkels geopend in 56 verschillende markten en dit jaar zal dat cijfer ongeveer gelijk zijn."

Thumbnail

Na Spanje telt China de meeste winkels van de Zara-formule. (Foto: Getty Images)

Inditex boekte afgelopen jaar een omzet van 23,3 miljard euro en maakte 3,2 miljard euro winst, een stijging van 10 procent in vergelijking met vorig jaar. Tien jaar geleden lag de omzet nog op 1 miljard euro. Dat het bedrijf zo succesvol is, hangt van een aantal factoren af.

Fast Fashion

Waar een traditioneel businessmodel in de mode de stappen ‘ontwerp-productontwikkeling-winkel-klant’ hanteert doet Inditex het omgekeerde: klant-winkel-ontwerp-productontwikkeling. Een beproeft concept in de wereld van fast fashion, volgens drie hoogleraren die jaren geleden al schreven over het Inditex-model in de Harvard Business Review. 

Alle winkels sturen dagelijks informatie over het koopgedrag en de wensen van de klanten naar het hoofdkantoor. Hierdoor kan, geholpen door een aantal fabrieken dicht bij huis, razendsnel worden ingesprongen op trends. Binnen twee weken kan een kledingstuk van tekentafel naar verkoop in de winkel gaan.

Daarnaast worden de collecties in alle winkels elke twee weken ververst. Klanten komen zo vaker terug. Uit onderzoek in Londen, van een aantal jaar geleden, blijkt dat het gemiddelde winkelende consument in deze stad de Zara zeventien keer per jaar bezoekt. Andere winkels in hetzelfde gebied zien diezelfde klant gemiddeld vier keer per jaar.

Visitekaartje van baksteen

Het bedrijf heeft flink geïnvesteerd in een optimaal productie- en distributiesysteem. Simpele producten worden uitbesteed aan lagelonenlanden en de rest wordt dicht bij huis gemaakt.

"Alles draait hierbij om precisie, snelheid en kleine oplages", legt woordvoerder Amaya Guillermo uit. "Als blijkt dat gele broeken in Bulgarije heel populair zijn of bepaalde rokken in Amsterdam dan moeten die snel gemaakt kunnen worden."

Tot slot is uniformiteit van groot belang. Alle winkels zien er vrijwel identiek uit volgens de opgelegde regels van het hoofdkantoor. Reclame maken doet het bedrijf via de panden die als visitekaartje gelden. 

Inditex koopt graag oude gebouwen, kloosters, theaters of militaire barakken op, om ze om te bouwen tot winkels (zie onderstaande video). In steden als New York, Parijs en Amsterdam zitten de winkels in de duurste straten.  

Plagiaat en kwaliteit

Het bedrijf werd opgericht door Amancio Ortega, zoon van een spoorwegwerker, die zich in 2015 even de rijkste man op aarde mocht noemen. Hoewel hij bewonderd wordt, is er ook veel kritiek op zijn bedrijf.

Werknemers klagen soms over de werkomstandigheden en de merknamen duiken regelmatig op in rapporten over eerlijke, duurzame kleding en arbeidsomstandigheden in lagelonenlanden. Met regelmaat wordt het bedrijf beticht van plagiaat en de kwaliteit van de kleding is matig. 

De komende jaren wordt er daarom meer geïnvesteerd in duurzaamheid, zowel als het milieuvriendelijker maken van de winkels als het recyclen van dozen waarin de winkels hun voorraden aangevuld krijgen, duurzame kledingcollecties en stoffen.   

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore