V&D in de problemen

V&D betaalt toch deel huur

03 februari 2015 09:50 Aangepast: 06 september 2015 15:51

V&D probeert onder de ontruiming van vier winkelpanden uit te komen. Het wankelende warenhuis heeft daarvoor vanochtend een deel van de huur voldaan. Dat bevestigt vastgoedbelegger IEF tegenover RTL Z.

V&D wil van zijn verhuurders een huurvrije periode van vier maanden afdwingen en daarna een structurele huurverlaging. IEF Capital, een van de belangrijkste huisbazen van het warenhuis, pikt dat niet en is naar de rechter gestapt.

Selectieve betaling
In het kort geding dat vanmiddag dient eist IEF de ontruiming van vier belangrijke winkelpanden. Het gaat om Amsterdam-Kalverstraat, Utrecht, Den Haag en Maastricht.

Volgens Nechemja de Bruijn van IEF heeft V&D vandaag toch een deel van de huur overgemaakt. Van het pand in Amsterdam is de volledige huur betaald. De huren van Utrecht, Den Haag en Maastricht zijn voor minder dan de helft betaald. Van de huur van de overige acht panden van IEF heeft V&D geen cent betaald. Dat betreft onder meer de winkels in Arnhem, Groningen, Alphen aan den Rijn, Nijmegen, Venlo en Alkmaar.

De gedeeltelijke betaling is voor IEF geen reden om van het kort geding af te zien. "Met deze selectief gekozen betalingsstrategie probeert V&D de gevraagde ontruiming van de vier panden vanmiddag te voorkomen en tijd te winnen", zegt De Bruijn. Volgens hem heeft de deelbetaling 'de noodzaak tot uitruiming voor IEF alleen maar versterkt'.

'Geen toekomst'
Volgens IEF kan de gedeeltelijke betaling twee dingen betekenen: óf V&D heeft simpelweg niet méér geld in kas, óf het warenhuis en eigenaar Sun wíllen niet meer betalen. In het eerste geval 'komt helaas vast te staan dat V&D geen toekomst meer heeft', stelt de huisbaas. In het tweede geval is sprake van een 'georkestreerde strategie' waarmee de eigenaar V&D weer rendabel wil krijgen door de rekening onder enorm veel druk bij personeel en verhuurders neer te leggen.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore