V&D in de problemen

Cruciale dag V&D: wat beslist de rechter?

03 februari 2015 12:19 Aangepast: 06 september 2015 15:51
Beeld © plc

Vanmiddag begint het kort geding van huurbaas IEF tegen V&D. De uitkomst kan cruciaal zijn voor het voortbestaan van V&D, vertelt Ann-Lynn Hamelink.

V&D speelt een vilein spel met de verhuurders van de warenhuizen. Het probeert de ontruiming van enkele winkelpanden te voorkomen. Het concern heeft besloten om toch de huur te betalen, maar niet aan alle verhuurders. Eén van de huurbazen laat weten dat een deel van de huur is voldaan, anderen hebben nog niets van V&D vernomen. Drie vragen aan redacteur Ann-Lynn Hamelink. 

1. V&D had toch geen geld?
Dat is in ieder geval wat ze steeds zeiden. Het huuroffer van de huurbazen was echt noodzakelijk. V&D zei zelfs dat er geen andere keuze was. Ja, nu blijken er ineens miljoenen op de rekening van één van die verhuurders te staan. Dit lijkt alles te maken te hebben met het kort geding dat vanmiddag speelt. IEF Capital stapt naar de rechter en eist per direct ontruiming van 4 panden in Amsterdam-Kalverstraat, Utrecht, Den Haag en Maastricht.

2. Dus hier wordt een vilein spel gespeeld?
Sluw, listig, verdeel en heers. Verschillende partijen tegen elkaar uitspelen. V&D probeert het allemaal. Alleen voor Amsterdam is het volledige bedrag betaald, maar voor de andere drie panden heeft V&D nog niet eens de helft betaald. Voor nog een aantal andere panden helemaal niets. Ander verhuurders hebben ook nog helemaal geen geld binnen. De kan is groot dat V&D dit spel zo niet gaat winnen.

3. Vanmiddag kort geding. Hoe gaat dat verlopen?
Dat begint om 13:45 uur. Het is echt ontzettend spannend. De grote vraag is of de rechter per direct over gaat tot ontruiming. Doet hij dat, dan is dat het begin van het eind. Dan gaan andere verhuurders dit ook eisen. Het kan echter ook zijn dat de rechter oordeelt dat er nog even moet worden gewacht met ontruimen. Dan kan V&D dus doorgaan met spel dat zij spelen. Een derde optie is dat er vanmiddag geen uitspraak komt. Eén ding weet je zeker: wat vanmiddag besloten wordt is cruciaal voor het voortbestaan van V&D.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore