V&D in de problemen

Leveranciers waarschuwen V&D

03 februari 2015 13:43 Aangepast: 06 september 2015 15:51
Het V&D-distributiecentrum in Aduard.

Brancheorganisatie Modint heeft warenhuis V&D gewaarschuwd zijn leveranciers niet het vel over de neus te trekken. Dat zegt directeur Jef Wintermans tegen RTL Z.

Modint komt op voor de belangen van groothandels, importeurs en fabrikanten van kleding en interieurartikelen. De brancheorganisatie zegt kennis te hebben genomen van de brief waarin het noodlijdende V&D ook van de leveranciers een financieel offer vraagt. “Daarop hebben wij V&D laten weten dat wij ervan uit gaan dat het bedrijf zich houdt aan onze gedragscode eerlijke handelspraktijk.”

Misbruik marktmacht
Die gedragscode moet het misbruik van marktmacht van grootwinkelbedrijven terugdringen, licht Wintermans toe. “De afgelopen vijftien jaar groeide de praktijk dat veel afnemers eenzijdig wijzigingen in contracten doorvoerden, vaak ook nog eens met terugwerkende kracht.”

Modint stelde de code op met partners, waaronder de Vereniging van Grootwinkelbedrijven in Textiel, waarbij ook V&D aangesloten is. “Maar dat betekent niet persé dat zij de code ook toepassen”, zegt Wintermans.

Geen prijsafspraken
V&D besloot vorige week eenzijdig om de salarissen van werknemers met bijna 6 procent te verlagen, vier maanden lang geen huur meer te betalen en daarna een veel lagere huur. De vakbonden en de verhuurders nemen daarmee geen genoegen. Modint heeft nog geen signalen ontvangen dat ook leveranciers al door V&D benaderd zijn met concrete voorstellen.

Volgens de Modint-directeur kan de branchevereniging leveranciers niet oproepen om de voorstellen van een afnemer niet te accepteren. “Als een branchevereniging dat doet, kan het worden uitgelegd als een horizontale prijsafspraak.” 

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore