V&D in de problemen

V&D: sluiting vier winkels betekent het einde

03 februari 2015 15:50 Aangepast: 06 september 2015 15:51
Beeld © plc

Als V&D vrijdag door de rechter wordt gedwongen om zijn vier winkels in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Maastricht te ontruimen, moet de hele winkelketen uitstel van betaling aanvragen. Dat heeft V&D zojuist gesteld voor de rechtbank in Amsterdam.

Winkelverhuurder IEF Capital sleepte het wankelende warenhuis vandaag voor de rechter, om de ontruiming van de genoemde winkels af te dwingen. V&D wil vier maanden geen huur betalen, en daarna een structurele huurverlaging. IEF, dat twaalf winkelpanden van V&D bezit, gaat hier niet mee akkoord. De winkelexploitant eist ontruiming van alle twaalf panden, te beginnen in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Maastricht.

V&D benadrukte voor de rechter het belang van de vier winkels voor het hele concern. Als het warenhuis op die vier locaties moet vertrekken, zou het bedrijf uitstel van betaling moeten aanvragen. “Dan staan 10.500 man op straat”, aldus V&D. Het noodlijdende warenhuisconcern komt in surseance, omdat het op dit moment niet in staat is de afvloeiingsregelingen te dragen voor de betrokken 606 werknemers die dan op straat komen te staan. ,,Dat is een brug te ver", zei de raadsman van V&D dinsdag bij de rechtbank in Amsterdam.

De warenhuisketen wijst er ook op dat ze de huur voor februari deels heeft betaald, en dat de huurachterstand nog maar drie dagen bedraagt. Zo’n geringe achterstand is volgens V&D geen reden om tot ontruiming over te gaan. IEF zegt best met V&D te willen spreken over een oplossing, maar alleen als het bedrijf de huur blijft betalen.

ZIE HIER de volledige pleitnota van V&D: 'Voor ons is de beste business case dat V&D failliet gaat.' Dit was de openingszin van IEF toen V&D haar benaderde met voorstel voor een pakket aan maatregelen dat noodzakelijk is om de continuïteit van V&D te waarborgen.

Vrijdag om 12 uur spreekt de rechter zijn oordeel uit.

Op een steenworp afstand van de rechtbank is nu een bijeenkomst waar V&D, zijn eigenaar Sun Capital en de huisbazen met elkaar spreken over de crisissituatie.  

 

ZIE OOK: V&D in de problemen: overzicht van dag tot dag

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore