V&D in de problemen

Vakbond CNV begint kort geding tegen V&D

04 februari 2015 14:44 Aangepast: 06 september 2015 15:52

V&D gaat niet in op de eis van CNV Dienstenbond om de gewraakte loonmaatregelen, 6 procent loonsverlaging per 1 februari, in te trekken. CNV begint daarom een kort geding tegen V&D.

De warenhuisketen weigert de eenzijdig doorgevoerde salarisverlaging van 5,8 procent terug te draaien. De bond had V&D vorige week gesommeerd om dit uiterlijk om 14 uur te doen. 

Ook andere maatregelen ten aanzien van het personeel zullen niet door V&D worden ingetrokken. De warenhuisketen liet dit telefonisch aan CNV weten, waarna de vakbond onmiddellijk aankondigde naar de rechter te stappen.

Nog vandaag daagt CNV Dienstenbond warenhuis V&D voor de rechter. Omdat op korte termijn een uitspraak van de rechter nodig is, gebeurt dat in een kort geding. Alleen op die manier kan worden voorkomen dat V&D overgaat tot het eenzijdig doorvoeren van de aangekondigde loonmaatregelen. Daarbij gaat het om het zogeheten loonoffer van 5,8 procent, maar ook om aanvullende maatregelen als het korten op de senioren- en vakantiedagen en de toeslag winkelopenstelling.

Ramkoers

"Helaas is V&D niet bereid geweest de koers te wijzigen", zegt Martijn den Heijer in reactie op het bericht van V&D. Maar het verrast hem, met alle druk van de investeerders, niet. "V&D ligt vanaf het eerste uur op ramkoers en gedraagt zich als de spreekwoordelijk kat in het nauw."

Rechtszaken
FNV dreigde vorige week eveneens met een kort geding. Maar de bond wacht eerst de uitgebreidere schriftelijke reactie van V&D af.

Dinsdag moest V&D al voor de rechter verschijnen omdat het onder zijn huurverplichtingen voor de winkels probeert uit te komen. Vastgoedbedrijf IEF Capital eiste in een kort geding de ontruiming van de vier belangrijkste filialen in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore