V&D in de problemen

Oproep V&D-medewerker: Ga eens fatsoenlijk zaken doen

04 februari 2015 15:45 Aangepast: 06 september 2015 15:52

Het zijn spannende dagen voor al mijn collega's, mailt een medewerker van warenhuisketen V&D vannacht aan de redactie van RTL Nieuws. "Hierdoor zal vast wel wat emotie tussen de regels door te lezen zijn."

In zijn mail schrijft de medewerker, die anoniem wil blijven, dat hij wel begrip kan opbrengen voor de gang naar de rechter van de verhuurders van winkelpanden van de V&D. "Zij krijgen op dezelfde manier als het personeel iets door de strot geduwd waar ze niet op zitten te wachten", zegt hij. "Het gaat om serieuze bedragen, dat is een flinke aderlating voor de verhuurders."

ZIE OOK: Vakbond CNV begint kort geding tegen V&D

Volgens hem zit het personeel in hetzelfde schuitje als de verhuurders; terwijl ze "nooit invloed hadden, draaien ze nu wel op voor de verkeerde beslissingen van de directie en eigenaar Sun Capital". V&D vraagt een loonoffer van haar medewerkers en heeft haar verhuurders een voorstel gedaan om vier maanden géén huur te betalen en daarna een lagere huur. Zowel vakbond CNV als enkele verhuurders hebben inmiddels rechtszaken aangespannen tegen V&D. 

Om V&D te redden is de medewerker naar eigen zeggen wel bereid om in te leveren, als de verhuurders dat ook doen. Als voorwaarde stelt hij wel dat als het na 2017 weer beter gaat met de keten, de huren en de salarissen weer worden verhoogd. Want, zo mailt hij, Sun Capital mag er niet nog een keer met de winst vandoor gaan, terwijl personeel en verhuurders niets van hun investering terug zien.

ZIE OOK: V&D doet verhuurders vandaag nieuw voorstel

Hij besluit zijn brief met een emotionele oproep aan de directie en ad interim directeur Don Roach: "Ga eens fatsoenlijk zaken doen, op dezelfde manier als wij dat van jullie moeten doen met onze klanten."

Hieronder de volledige (geanonimiseerde) mail: 

Beste redactie,

Zoals je begrijpen zal zijn dit voor mij maar zeker ook voor al mijn collega's spannende dagen dus er zal vast wel wat emotie tussen de regels door te lezen zijn. 

Ik begrijp de pandeigenaren wel, zij krijgen op de zelfde manier als het personeel iets opgedrongen (door de strot geduwd beter gezegd) waar ze niet op zitten te wachten. En als er niet te praten valt, is een gang naar de rechter het meest voor de hand liggend, per slot van rekening gaat het over serieuze bedragen. Voor de verhuurders zeer zeker, maar voor het personeel in verhouding ook.

10% inleveren op een salaris van zo'n € 1850,- (en velen van ons hebben dat niet eens) is een behoorlijk terugval. Reken maar uit hoeveel dat is op jaarbasis.

Voor de verhuurders is dit "voorstel" ook een flinke aderlating wat niet alleen ten kostte gaat van de winst, maar vast ook voor het onderhoud e.d.

Het kan nooit zo zijn dat wij als personeel, dat totaal geen invloed had en heeft, moeten gaan betalen voor de verkeerde beslissingen van de directie en/of Sun Capital. Dat zelfde gaat ook op voor de verhuurders.

Het zal vast per plaats afhangen of de panden snel weer verhuurd kunnen gaan worden, maar zeker voor de panden in de kleinere plaatsen zal dat lastig zijn. Vaak staan die panden op een heel zichtbare plaats in het winkelgebied, en leegstand bevordert dan zeker niet het gaan winkelen in die plaats van uit de omliggende plaatsen.

In de plaats waar ik werk, en waarschijnlijk in vele andere plaatsen is al veel leegstand, en dat maakt het er niet gezelliger op. 

Waar ik op hoop, misschien tegen beter weten in, is dat er vanavond in het overleg met de verhuurders iets constructiefs uit komt.

Wat nog mooier zou zijn is dat alle partijen, V&D, Sun Capital, de bonden, banken en de verhuurders eens bij elkaar gaan zitten. Dat V&D de plannen die ze hebben tot 2017 (heb ik vernomen) uiteenzet. Dat Sun Capital dan garandeert deze plannen te steunen en te financieren. De bonden met bijvoorbeeld meer werken voor het zelfde geld of een loonoffer dat redelijk is akkoord gaan. De verhuurders iets inleveren.

En (en dit is belangrijk denk ik) dat alles op basis van gaat het goed met V&D na 2017, de huren en de salarissen omhoog. Dus meer gaan werken op basis van omzet of resultaat.

Dit voorkomt dat het personeel en de verhuurders inleveren en als het goed blijkt te gaan Sun Capital er met al de winst vandoor gaat en het personeel en de verhuurders nooit meer iets van de "investering" die ze nu doen terug zien. Want dat leert ons de geschiedenis, alles wat we in de loop der jaren hebben ingeleverd, is nooit meer terug gekomen.

Als het niet anders kan, omdat er niet gepraat kan worden, dan naar de rechter. Maar wil Sun Capital de zaak overeind houden, dan is praten dé optie.

Nog als laatste, jammer dat ze niet op het voorstel zijn ingegaan om minder meters te huren en wat dan overblijft te verhuren aan derden. Dat is volgens mij een schitterende kans om een soort winkelcentrum te maken met winkels die elkaar versterken. Iedereen is bang voor concurrentie, maar men lijkt maar niet te begrijpen dat alle winkels bij elkaar de stad maken. Diversiteit is goed, dat trekt klanten. Sterker nog, zorg dat de plaatselijke winkelier een plekje binnen krijgt. Grote winkelketens kan je overal bezoeken, maar juist die kleine plaatselijk winkelier met zijn eigenwijze assortiment  maakt de stad tot een gezellig winkelgebied. Zo zou dat voor de V&D dus ook goed zijn.

Al met al denk ik niet dat er iemand gebaat is bij het definitief omvallen van V&D. Dus echt weg uit het Nederlandse straatbeeld. Want behalve het personeel en het personeel van de shop in shop zijn er nog veel meer mensen afhankelijk van te bestaan van V&D.

Nog even een oproep aan de directie en aan Don:

Ga eens praten met je partners die je heel hard nodig heb, ga eens fatsoenlijk zaken doen, op de manier zoals jullie van ons, het personeel, verwachten dat we zaken doen met onze klanten. Wij krijgen de cursus: "V&D, dat ben ik". Kennen jullie de eerste les? Over Fish? Doe die nog maar eens door nemen met elkaar, en ga daarna aan het werk zoals jullie dat ook van ons verwachten.

Na het nog eens nagelezen te hebben, zonder emotie is het niet gelukt, vergeef me.

Met vriendelijke groeten,

En lees hier een dag-tot-dag overzicht van de problemen bij V&D.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore