Ga naar de inhoud
GrandVision naar de beurs

Moederbedrijf Pearle wil verder groeien

Het moederbedrijf van optiekketens Pearle en Eye Wish, Grandvision, heeft vrijdag zijn debuut beleefd op de aandelenbeurs van Amsterdam.

Met de beursgang wil het concern, dat op alle mogelijke manieren streeft naar groei, onder meer de naamsbekendheid versterken.

De aandelen van GrandVision werden voor 20 euro in de markt gezet. De beursgang was daarmee goed voor een bedrag van minimaal een miljard euro. Die opbrengst verdwijnt voornamelijk in de zakken van investeerder HAL die bijna een kwart van zijn aandelen van GrandVision in de markt zette. De investeerder had eerder al aangegeven ook op de lange termijn een aanzienlijk belang te willen aanhouden.

,,Wij willen verder groeien", zo zei topman Theo Kiesselbach van GrandVision. ,,Dat kan door het openen van nieuwe winkels, dat kan door samen te werken met op zichzelf staande opticiens. Maar dat kan ook door acquisities, zowel klein als groot." Ook gaf hij aan dat de groei zowel in bestaande als in nieuwe markten moet plaatsvinden. ,,Circa de helft van de bevolking heeft vroeg of laat een bril nodig. Aan ons de taak om betaalbare oogzorg te bieden."

Nieuwe markten
GrandVision betrad vorig jaar de Chinese, Peruaanse en Turkse markten. Ook werden de posities in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Colombia en Italië versterkt door middel van overnames. Een beleid dat in de toekomst verder wordt uitgerold.

Op jaarbasis opent GrandVision naar eigen zeggen 300 tot 350 nieuwe winkels. De stijgende welvaart in opkomende markten zorgt daarbij voor een groei aan potentiële klanten. Maar ook in de gearriveerde markten ziet Kiesselbach ruimte voor groei. ,,De top-3 optiekketens zijn goed voor circa 30 tot 40 procent van de markt. Daartegenover is 40 procent van de opticiens nog altijd onafhankelijk. Daar zit zeker nog rek in."

Met een ferme tik op de gong zette Kiesselbach de koers op Beursplein 5 klokslag 9.00 uur in beweging. Na een weifelend begin, waarin het aandeel even onder de introductiekoers zakte, steeg de koers steeds een beetje verder. Rond het middaguur koerste GrandVision 3,75 procent hoger op 20,75 euro.

Bron: RTL Z / ANP