Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Avocado zo populair dat Mexicanen 'm zelf niet meer kunnen betalen

Beeld © Getty Images

Avocado's zijn wereldwijd een hit. In trendy cafés wordt het groene goud voor de hoofdprijs geserveerd op toast, in een salade of door de pasta. De avocado is inmiddels zo populair dat er een tekort dreigt.

"We zijn afgelopen jaren meer geïnteresseerd geraakt in gezondheid. Wie veel sport, gezond wil leven of plantaardig wil eten, komt steeds weer bij de avocado uit." Ron Simpson van restaurant The Avocado Show weet wel waarom avocado’s zo populair zijn. "De avocado zit bomvol goede voedingsstoffen. Hij staat in elk dieet."

Export groeit explosief

Die populariteit is terug te zien in de cijfers. In 2008 aten Nederlanders nog 10 miljoen kilogram avocado, maar in 2016 was dat 39 miljoen. We zijn dus in acht jaar tijd vier keer zoveel avocado's gaan eten. Dit jaar wordt opnieuw een stijging verwacht.

Wereldwijd groeit de export van avocado's dan ook explosief. De Financial Times meldt dat de export uit Latijns-Amerika, met Mexico aan kop, 250 procent per jaar stijgt. Van 154 ton in 2012 tot zo'n 25.000 ton in 2016.

Avocado-export levert meer op dan olie

Mexico levert de helft van de wereldproductie en is daarmee de grootste avocadokweker ter wereld. De export van avocado's levert het land inmiddels meer op dan olie. De prijzen van de Mexicaanse Hass-avocado is sinds begin dit jaar verdubbeld. Een doos van 10 kilogram kostte half juli 640 pesos (30,40 euro), meldt Bloomberg.

Maar Mexico dreigt nu het slachtoffer te worden van zijn eigen succes.

Belachelijk

De prijs van avocado's is zo hard gestegen dat de Mexicanen de avocado zelf niet meer kunnen betalen. De consumptie is binnen een jaar teruggevallen van 9 kilo naar 7,5 kilo per inwoner. De grootste avocadoproducent ter wereld overweegt de vrucht nu zelf te importeren voor de eigen consumptie.

"Het klinkt belachelijk, avocado's importeren, terwijl we zo succesvol zijn in het uitvoeren ervan, maar we sluiten het niet uit", zei de Mexicaanse minister van Economie ldefonso Guajardo in de Guardian.

Quinoa

Het is vaker gebeurd dat een land gebukt gaat onder zijn eigen exportsucces. Tussen 2006 en 2012 verdriedubbelde de prijs van quinoa nadat de graan in de Verenigde Staten en Europa werd ontdekt als super food. Door de prijsstijging konden veel Bolivianen en Peruanen zich quinoa niet meer veroorloven.