V&D in de problemen

'Van onderhandelen met V&D was geen sprake'

08 februari 2015 18:10 Aangepast: 06 september 2015 15:53
Beeld © RTL Nieuws

Er was bij V&D geen enkele ruimte voor onderhandeling met de bonden, dat zegt CNV-onderhandelaar Martijn den Heijer. "Ze onderhandelen wel met banken en verhuurders, maar niet met de bonden. We moesten het eenzijdige akkoord accepteren."

De bonden CNV en FNV waren vandaag uitgenodigd op het hoofdkantoor van V&D, maar daar werd niet onderhandeld. "Het overleg was een bijpraatsessie, er was geen extra ruimte", zegt Den Heijer tegen RTL Nieuws.

ZIE OOK: 'Gesprek met V&D levert niets op'

V&D wil dat de bonden een loonoffer van 5,8 procent accepteren, maar volgens Den Heijer kan het oplopen tot 10 procent. "Sommige mensen komen daardoor op het minimumloon uit. Ze moeten tot wel 200 euro per maand inleveren."

In ruil voor het inleveren van loon kregen de werknemers niets. Dat is voor CNV onacceptabel. "We waren wel bereid mee te denken, want we begrijpen de situatie. Maar we moesten ons schikken naar een dictaat."

ZIE OOK: De opkomst en de ondergang van V&D

Werknemers van V&D hebben volgens Den Heijer 'slapeloze nachten' van de situatie. "Ik heb er respect voor dat ze wel gewoon naar hun werk gaan, maar met hun hoofd zijn ze natuurlijk ergens anders." De meeste medewerkers zeggen volgens CNV dat de bond het loonoffer niet moet accepteren. 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore