Geld en Werk

Nederland vecht Starbucks-besluit Europese Commissie aan

27 november 2015 17:00 Aangepast: 03 december 2015 12:44
Een filiaal van Starbucks. Beeld © ANP

De staat legt zich niet neer bij het besluit van de Europese Commissie dat de belastingdeal tussen Nederland en Starbucks illegaal is, en gaat in hoger beroep.

De Commissie besloot vorige maand dat een deal tussen de fiscus en de koffieketen illegaal was. Er is te weinig belasting betaald en het koffiebedrijf moet alsnog minimaal 20 miljoen euro aan de Belastingdienst betalen, besloot de Commissie. 

'Onduidelijke regels'
Maar volgens het ministerie van Financiën is dat besluit in strijd met regels van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). In een verklaring schrijft het ministerie dat er zo 'onduidelijkheid en onzekerheid' ontstaat over welke regels op welke manier worden toegepast. 

Om duidelijkheid en jurisprudentie te krijgen over de toepassing van regels op belastingdeals, tekent het kabinet beroep aan tegen het besluit van de Commissie. "Het kabinet vindt dat de Commissie niet overtuigend aantoont dat de Belastingdienst zou zijn afgeweken van de wettelijke regels en dat sprake is van staatssteun," aldus het ministerie. 

Het bestrijden van belastingontwijking in Europa is een van de speerpunten van de Commissie. Naast Nederland hebben ook Luxemburg en Ierland volgens de Commissie illegale belastingdeals gesloten. Luxemburg zou illegale staatsteun hebben verleend aan Fiat en Amazon. Ierland zou met Apple een illegale deal hebben gesloten. In deze zaken heeft de Commissie nog geen definitief besluit genomen. 

Gegoochel met royalties
Starbucks ontweek de Nederlandse belasting op een vrij ingewikkelde manier. In onderstaand item legt RTL Z-verslaggever Eelco Hiltermann uit hoe dat precies in zijn werk ging. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore