Geld en Werk

Wat is duurder: je ticket of je koffer?

10 augustus 2016 14:10 Aangepast: 30 juli 2017 17:30

Het meenemen van je koffer in een vliegtuig is soms duurder dan het vliegticket zelf. Vooral prijsvechters zijn soms schrikbarend duur. Dat blijkt uit onderzoek van boekingswebsite tix.nl. Een te zware koffer meenemen kan helemaal in de papieren lopen.

De kosten voor koffers verschillen flink. Zo kan het bij Easyjet voorkomen dat je 51 euro moet betalen voor je koffer en dat is regelmatig meer dan de prijs voor je ticket. Ook bij 'prijsvechters' Wizzair en Ryanair is ruimbagage relatief duur, met tarieven die kunnen oplopen tot respectievelijk 48 en 50 euro. Daarmee kan het inchecken van een koffer duurder uitvallen dan het vliegticket zelf. 

Bij Wizzair moet je echt opletten op de kosten. Het seizoen en zelfs de route bepalen of het vervoeren van een koffer 15 euro of 48 euro kost, of ergens daar tussenin.

Lastig te vergelijken

Door de onverwachte extra kosten voor koffers is het vergelijken van de prijzen van een vliegticket ook nog eens best moeilijk. Volgens Tix worden bij Easyjet, Transavia en Vueling de extra kosten pas tijdens het boeken duidelijk. 

Airberlin en Lufthansa zijn de enige airlines waarbij je - in de klasse Economy Classic - gratis een koffer mee mag nemen. Ook TUI is goedkoop, met een tarief van 15 euro voor een koffer van 22 kilo. 

Koffer te zwaar? Bijbetalen!

Als een koffer bij het inchecken zwaarder blijkt dan het gereserveerde gewicht, dan moet je bij alle vliegtuigmaatschappijen bijbetalen. Bij de helft van de onderzochte airlines is dit een vast bedrag, variërend van 20 euro bij Wizzair tot 55 euro bij KLM.

Sommige airlines hanteren echter een variabel tarief. TUI is hierbij het meest schappelijk met een tarief van 5 euro per 5 kilo en een vast bedrag van 10 euro. Bij Easyjet ben je aanzienlijk duurder uit. Daar betaal je 14 euro per kilo overgewicht, maar dit is enkel per 3 kilo af te nemen. Voor vier kilo overgewicht rekent TUI dus 15 euro, maar bij Easyjet kost dit 84 euro. 

Tix heeft voor reizigers een handig overzicht gemaakt met alle kosten voor een koffer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore