Ga naar de inhoud
Schoenenreus weer ten onder

Failliet Schoenenreus tijdelijk weer open

De 121 Nederlandse winkels van Schoenenreus gaan morgen weer open. Curator Bas van Dooren wil alle filialen van de failliete keten weer in bedrijf brengen. Zo kan de bestaande voorraad worden verkocht.

Ook verbetert het openen van de winkels de kansen voor een mogelijke doorstart, liet de curator dinsdag weten.

Schoenenreus ging eind vorige maand voor de tweede keer in ruim twee jaar tijd op de fles. De winkels zijn sindsdien gesloten. De winkelvoorraad was verpand aan de bank en de curator moest daarom eerst afspraken maken om al het schoeisel in de schappen weer in de verkoop te kunnen doen.

ZIE OOK: Schoenenreus is failliet

Doorstart
Twee weken geleden zei Van Dooren dat zich al meer dan tien partijen hadden gemeld met interesse in een eventuele doorstart in afgeslankte vorm. De curator is nog steeds met meerdere kandidaten in gesprek. Volgens hem zitten er zeker vier serieuze partijen bij. Het zoeken naar een doorstart is in deze tijd niet heel eenvoudig. ,,Het is guur weer in retailland'', zegt Van Dooren. ,,Er is interesse, maar die moet nog verder worden geconcretiseerd.''

Volgens deskundigen kwam Schoenenreus in de problemen omdat de keten afgelopen jaren niet met zijn tijd is meegegaan. Bovendien lopen mensen langer op hun oude schoenen en geven ze hun geld liever aan andere dingen uit.

ZIE OOK: Het Zalando-effect: Schoenenreus wankelt, wie volgt?

Concurrentie
Schoenenreus ging in januari 2013 al eens bankroet. De keten had last van een teruglopende omzet, veroorzaakt door de crisis en concurrentie van onlinewinkels. Toen maakte het bedrijf op dezelfde dag een doorstart met minder winkels, een nieuwe formule en met circa 1000 van de 1500 werknemers.

Schoenenreus telde eind vorige maand ook nog diverse vestigingen in België. Deze vielen echter onder een aparte vennootschap en die worden nu beheerd door een Belgische curator.