Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Charlene Heineken ontvangt 146 miljoen dividend

Bierbrouwer Heineken keert een groter deel van de nettowinst uit aan zijn aandeelhouders. Daardoor strijken aandeelhouders over 2014 in totaal 632 miljoen euro op, 120 miljoen euro méér dan over het voorgaande jaar. Charlene Heineken ving ruim 146 miljoen.

Charlene Heineken bezit ongeveer een kwart van de brouwerij. Dankzij een getrapte constructie is dat een controlerend belang. Hoe dat zit? De erfgename van de legendarische Freddy Heineken houdt bijna 89 procent van de aandelen in houdstermaatschappij L’Arche Green. Volgens de meest recente opgave bezit die 52 procent in het beursgenoteerde investeringsvehikel Heineken Holding, dat op haar beurt net iets meer dan 50 procent in de biergigant bezit.

ZIE OOK: Heineken vreest niet voor Femsa-belang

Heineken keerde over 2014 632 miljoen euro uit aan de aandeelhouders. Ongeveer de helft daarvan vloeide naar grootaandeelhouder Heineken Holding. Uit de vandaag gepubliceerde jaarstukken blijkt dat Heineken Holding vorig jaar 317 miljoen euro aan haar aandeelhouders uitkeerde. Daarvan ging dus 165 miljoen naar L’Arche Green. Dankzij haar belang in dat vehikel ontvangt Charlene ruim 146 miljoen euro.

In het nabije verleden stak Charlene een flink deel van de ontvangen dividenden weer in de brouwerij. Zo kocht zij tussen september 2013 en juni 2014 voor 100 miljoen euro aandelen Heineken Holding.

ZIE OOK: Heineken keert 23 procent meer dividend uit

Volgens ING-analist Marco Gulpers wordt het investeringsvehikel Heineken Holding dankzij de grotere dividendstroom flexibeler om aandelen in de brouwerij bij te kopen. Daarmee zou Heineken Holding kunnen voorkomen dat de Heineken-aandelen, die nu nog in handen zijn van de Mexicaanse grootaandeelhouder Femsa, bij concurrent SABMiller terecht komen.

Het Mexicaanse conglomeraat Femsa bezit door de verkoop van zijn bieractiviteiten in 2010 een belang van 20 procent in Heineken. De Mexicanen mogen deze aandelen vanaf mei verkopen. Omdat concurrent SABMiller vorig jaar een overname van Heineken overwoog, wordt de Zuid-Afrikaanse brouwer genoemd als mogelijke koper van dit aandelenpakket.  

Bron: RTL Z