Geld en Werk

Rijke Nederlanders ontdekken nieuwe manier om fiscus te ontwijken

10 augustus 2017 14:31 Aangepast: 10 augustus 2017 17:23
Beeld © anp

Rijke Nederlanders hebben een nieuwe manier ontdekt om belasting te besparen en anoniem te blijven. Ze richten vaker een zogeheten fonds voor gemene rekening op, meldt dagblad Trouw. Maar hoe werkt het? 5 vragen aan hoogleraar fiscale economie Peter Kavelaars.

1. Wat is een fonds voor gemene rekening (FGR) ?

Voor vermogende particulieren is het een alternatief voor het traditionele sparen op een bankspaarrekening. In het fonds brengen alle deelnemers hun vermogen bij elkaar op een bankrekening.

Het makkelijke van zo’n FGR is dat je voor de oprichting niet langs een notaris hoeft of ingeschreven hoeft te worden in het Handelsregister, zoals bij een b.v. En omdat de Belastingdienst het fonds ziet als een soort vennootschap, en niet als particulier vermogen, gelden er andere belastingregels. Bij de Belastingdienst zijn er volgens Trouw dit jaar al honderden aanvragen voor zo’n fonds binnengekomen.

2. Waarom is het zo populair?

Er zijn twee voordelen van een fonds voor gemene rekening: besparen op belasting en anonimiteit. "De echte vermogenden die doen dit om hun geld onzichtbaar te maken", zegt Peter Kavelaars.

De Europese Unie wil namelijk dat lidstaten een register gaan opstellen, waaruit duidelijk wordt wie de eigenaren van vennootschappen zijn. Dat moet om witwassen, belastingontduiking en terrorismefinanciering tegen te gaan. Kavelaars: "Daar voelen vermogende mensen weinig voor, want dan kan iedereen zien hoe hun vermogen in elkaar steekt."

Maar het FGR blijft buiten dit register. Daardoor kunnen rijke Nederlanders die geld hebben in zo’n fonds, grotendeels anoniem blijven. "Voor mensen die een paar miljoen, of een paar honderd miljoen euro hebben is dit de belangrijkste reden om een FGR op te richten."

3. Maar er is ook belastingvoordeel te halen toch?

Ja. Het geld in het fonds is vrijgesteld van vermogensrendementsbelasting die je als particulier normaal betaalt over spaargeld. Dat kan veel geld schelen. Normaal gaat de Belastingdienst namelijk uit van een fictief rendement van 2,9 tot 5,4 procent, terwijl bij een fonds alleen over de werkelijke inkomsten die je uit het fonds haalt belasting moet worden betaald. Nu de rente laag staat, scheelt dat veel geld.  

Je betaalt overigens wel vennootschapsbelasting over het rendement in het fonds van 20 tot 25 procent. En als je de winst uit de vennootschap aan jezelf wil uitkeren, moet je daarover ook weer belasting betalen. Toch is dat als je veel geld hebt nog altijd voordeliger.

4. Hoeveel belasting kan je besparen?

Een rekenvoorbeeld:

Pieter en een vriendin hebben allebei 500.000 euro, dat ze storten in zo’n fonds. In totaal een bedrag van 1 miljoen euro. De rente op die rekening is 1 procent per jaar: 10.000 euro.

Over die 10.000 euro betalen ze vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting. De vennootschapsbelasting is 20 procent, wat neerkomt op 2000 euro. Over het resterende bedrag van 8000 euro betalen ze ook inkomstenbelasting van 25 procent, dus ook weer 2000 euro. In totaal zijn ze van de 10.000 euro dus 4000 euro kwijt aan belastingen, per persoon gaat het om 2000 euro.

Maar hadden Pieter en zijn vriendin 500.000 euro op een spaarrekening laten staan, dan had hij vermogensrendementsbelasting betaald. In dit voorbeeld gaat het om een bedrag van 6900 euro dat hij moet betalen. Door zijn geld in een fonds te stoppen bespaart Pieter dus 4900 euro.

5. Vanaf welk  bedrag loont het?

"Onder een ton is het effect marginaal", zegt Kavelaars. "Voor de mensen die met kleine vermogens zitten speelt zo’n fonds geen rol." Het belastingvoordeel wordt namelijk steeds kleiner naarmate je minder geld in het fonds steekt. Bij een ton is dat nog zo’n 250 euro, bij 50.000 euro gaat het met een beetje geluk om zo’n 100 euro. 

`