Economie

Indonesië verbiedt 'gay emoji' in apps

12 februari 2016 12:17 Aangepast: 01 augustus 2017 11:00

De Indonesische overheid eist dat alle berichtenapps 'gay' emoji verwijderen. Zo niet, dan wordt de app verbannen.

Facebook, Twitter, Whatsapp en LINE ondersteunen allemaal 'gay emoji' in de vorm van regenboogvlaggetjes en stelletjes van dezelfde sekse die handen vasthouden. Het zijn veel gebruikte symbolen in de homo-, lesbo-, bi- en transgender-gemeenschap.

Religieuze normen
Indonesië, waar het overgrote deel van de bevolking Islamitisch is, verbiedt dit soort emoji in apps. "Dergelijke content is niet toegestaan in Indonesië vanwege de cultuur en de religieuze normen. De beheerders van de apps moeten dat respecteren," aldus een woordvoerder van de Indonesische overheid. Volgens de woordvoerder zouden de kleurrijke emoji en stickers aantrekkelijk kunnen zijn voor kinderen. De berichtenapp LINE biedt namelijk ook fysieke stickers aan in zijn stickershop.

Indonesië zou alle bedrijven met berichtenapps waaronder Twitter en Facebook op de hoogte hebben gebracht dat de gay emoji uit de apps verwijderd moeten worden. Apps die niet voldoen aan deze eisen van de Indonesische overheid worden mogelijk verbannen.

Excuses
LINE heeft de emoji ondertussen verwijderd en zijn excuses aangeboden. Overigens is homoseksualiteit in Indonesië niet verboden, maar het is er wel een controversieel onderwerp. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`