Geld en Werk

Hoger opgeleid dan je partner: 'Hij snapt niet wat ik op mijn werk doe'

07 april 2017 07:08 Aangepast: 11 mei 2017 15:43
Maartje met haar man. Beeld © Eigen beeld.

Steeds vaker zijn vrouwen hoger opgeleid dan hun partner. Maar wat doet zo'n verschil met je relatie, en wat vinden anderen ervan? "Zijn baas moest wel even knipperen toen hij minder wilde gaan werken om het huishouden te doen", zegt één van onze lezers.

Bijna een miljoen Nederlandse vrouwen zijn hoger opgeleid dan hun partner, blijkt uit recente cijfers van het CBS. Maar maakt zo'n verschil in opleiding eigenlijk iets uit in je relatie? Nee, vindt de 31-jarige Maartje Brouwers. Vijf jaar geleden leerde ze haar man kennen in een café. Hij is vrachtwagenchauffeur, zij is docent natuur- en scheikunde.

Andere kwaliteiten

"In iedere relatie is er wel een verschil", zegt ze. "Ik weet toevallig heel veel van de exacte vakken, maar als hij over auto's begint, haak ik net zo goed af. En hij heeft weer andere kwaliteiten, hij kan bijvoorbeeld heel goed schoonmaken. Hij poetst dan ook het hele huis, en hij zorgt voor ons kindje."

Dat laatste vond hun omgeving wel even gek. "Veel collega's waarschuwden me wel. Ze zeiden: je weet toch dat deze tijd heel snel voorbij gaat, dat ze zo snel oud worden? Ze vroegen zich af of ik daar niet bij wilde zijn. En zijn collega's plagen hem ermee, dat hij zo veel aan het huishouden doet."

Werk op werk laten

Dat Maartje niet zo goed over haar werk kan praten met haar man, vindt ze eigenlijk helemaal niet erg. "Veel van mijn vrienden zijn ook docent natuur- en scheikunde, met hen praat ik over mijn werk. Bij mijn man moet ik daar niet over beginnen, maar dat vind ik fijn, want dat betekent dat ik mijn werk ook echt op mijn werk moet laten."

Thumbnail

Juliska met haar man, die lager opgeleid is dan zij.

Ook de 40-jarige Juliska Drowniak Nobel is hoger opgeleid dan haar man. Ze ontmoette hem zes jaar geleden via een chatwebsite, en stond er toen totaal niet bij stil dat hij een lagere opleiding heeft. "Ik vond dat helemaal niet belangrijk, ik denk dat liefde meer is dan alleen opleiding en functie. Als je op een bepaalde golflengte zit, kun je heel veel met elkaar delen."

Verschillende werkdruk

Juliska heeft zelf de sociale academie gedaan, een hbo-opleiding, en werkt nu als manager infrastructuur. Haar man deed de opleiding koken en serveren op vmbo-niveau en werkt nu als magazijnmedewerker bij een overslagbedrijf voor staal.

"Dat is heel verschillend werk", zegt Juliska. "Als we allebei thuiskomen van werk, merk ik dat hij fysiek heel moe is, terwijl ik mentaal moe ben. Daar kunnen we gelukkig goed met elkaar over praten, we hebben begrip voor de verschillen in werkdruk. Soms maakt hij wel grapjes als ik moe ben. Dan zegt hij: maar je zit de hele dag op je kont!"

Return on... eh, wat?

Hoewel Juliska het ook moeilijk vindt om met haar man over haar werk te praten - "Het is bijvoorbeeld wel lastig om uit te leggen wat 'return on investment' betekent, of waar een aanbesteding over gaat" - leert ze ook heel veel van hem. "Hij heeft mij echt leren reizen. Vroeger ging ik altijd op vakantie, gewoon twee weken naar de zon en niets doen, maar we hebben samen onze passie voor reizen gevonden."

"In november hebben we samen drie weken door Thailand gereisd. We willen nog naar heel veel plekken. Zuid-Afrika bijvoorbeeld, maar ook naar het noorden van Thailand, naar Laos, Vietnam, Cambodja… Er is nog genoeg te zien!"

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore