Geld en Werk

Gucci sleept Forever 21 voor de rechter wegens kopieergedrag

10 augustus 2017 11:23 Aangepast: 13 november 2017 07:44
De kenmerkende Gucci-band. Beeld © Getty

Modehuis Gucci is in de VS een rechtszaak gestart tegen het populaire kledingmerk Forever 21. De Italianen verdenken Forever 21 ervan dat het illegaal typische Gucci-kenmerken kopieert.

De zaak draait om de kenmerkende groen-rood-groene en blauw-rood-blauwe banden, die je kunt zien in de foto boven dit stuk. Nadat Forever 21 eerder al via een blafbrief van Gucci was gesommeerd om te stoppen met de verkoop van artikelen met die banden, stapte Forever 21 als eerste naar de rechter.

Het bedrijf eist dat ze gewoon gebruik mogen maken van de versieringen en stellen dat Gucci niet het alleenrecht kan claimen op het gebruik van de kleurencombinaties.

Gucci slaat terug

Daarop slaat Gucci nu terug met tegeneisen, waarin de rechter gevraagd wordt om Forever 21 te verbieden om nog langer Gucci-producten te kopiëren. Volgens Gucci is het hele bedrijfsmodel van Forever 21 'gebaseerd op het ondermijnen van de bescherming van intellectueel eigendom'.

Volgens branchewebsite Business of Fashion is het nu aan Gucci om te bewijzen dat er een grote kans is dat kopers ten onrechte denken dat ze Gucciwaar kopen, terwijl het eigenlijk kleding van Forever 21 is.

Onder de gewraakte kledingstukken, die op dit moment niet meer worden verkocht, zouden een aantal bomberkjacks, een trui met tijgermotief en een zogenoemde choker, een soort modieuze halsband.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore