Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Vooral in Zeeland en Utrecht heb je banen voor het uitzoeken

Beeld © ANP

Als je werkloos bent en een baan zoekt, dan kun je maar het beste in de provincies Zeeland of Utrecht gaan wonen. Daar is maar 1,8 werkloze per vacature. In de noordelijke provincies hebben juist de werkgevers het meer voor het uitzoeken.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In het hele land waren er in het eerste kwartaal 2,7 werklozen per vacature. Dat is een hele verbetering in vergelijking met de 3,9 van een jaar eerder. De arbeidsmarkt is dus een stuk krapper geworden. Dat betekent dat werkgevers minder keus hebben als ze iemand willen aannemen. Voor werknemers is dat juist wel gunstig. Ze hoeven met minder anderen te concurreren om een baan.

Meer vacatures, minder werklozen

Maar er zijn flinke verschillen in Nederland. Zo zijn er in Zeeland of Utrecht maar 1,8 werklozen per vacature, terwijl dat in de provincie Groningen ruim twee keer zo hoog ligt. Ook in Friesland en Drenthe is de arbeidsmarkt relatief ruim.

Thumbnail

De Nederlandse provincies verschillen sterk van elkaar. Beeld: RTL Z

Niettemin daalde in het hele land het aantal werklozen per vacature. Dat komt doordat het aantal vacatures steeg en het aantal werklozen juist daalde. De sterkste verbetering (voor werknemers) was in Zeeland, met een daling van 3,7 werklozen per vacature tot 1,8 en in Friesland, met een afname van 6,3 naar 3,6.

Helft vacatures in Noord- en Zuid-Holland

Eind maart waren er in heel Nederland 189.000 vacatures. Dat aantal steeg in alle provincies, maar de toename was het sterkst in Zeeland (+40 procent), Flevoland (+38 procent) en Groningen (+32 procent). In Zuid-Holland was de stijging met 20 procent het minst.

In absolute aantallen zijn de meeste banen te vergeven in Zuid- en Noord-Holland, 37.900 per provincie. Daarmee zijn deze twee provincies goed voor de helft van het aantal vacatures in Nederland. 

Werkloosheid flink gedaald

De werkloosheid is ondertussen flink gedaald, van 6,8 procent in het eerste kwartaal van vorig jaar tot maar 5,6 procent.

De werkloosheid is met 7,2 procent het hoogst in Groningen. Maar ook in Zuid-Holland, Flevoland, Drenthe, Overijssel en Friesland ligt de werkloosheid boven het landelijk gemiddelde. 

In Zeeland is de werkloosheid met minder dan 4 procent het laagst.