Geld en Werk

Veel vacatures én veel werklozen, hoe kan dat?

14 juni 2017 20:46 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

Er is een mismatch op de arbeidsmarkt. Aan de ene kant staan bedrijven te springen om personeel. Aan de andere kant zit bijna een half miljoen mensen thuis zonder baan. Hoe kan dat?

Sterker nog: 10 procent van de bedrijven kan niet groeien, omdat er een tekort is aan geschikte medewerkers.

Die mismatch op de arbeidsmarkt komt deels omdat mensen voor een opleiding kiezen waar later geen werk in is. Denk bijvoorbeeld aan Theologie en Levensbeschouwing of de opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming.

Maar dat is niet het enige. Er zit ook een mismatch binnen sectoren, omdat bedrijven niet goed inspelen op de toekomst. "Bij de Belastingdienst bijvoorbeeld is er een teveel aan personeel aan de fiscaal-administratieve kant, maar een tekort aan fiscalisten met ict-kennis", zegt Hans van der Spek, onderzoeker bij Berenschot.

Omscholing kost tijd

In de ICT en zorg zijn de problemen het grootst, blijkt uit onderzoek van Berenschot. In de zorg zie je die mismatch ook. Van der Spek: "Bejaardentehuizen verdwijnen en de verzorgers daar verliezen hun baan. In de plaats daarvan komen er meer verpleeghuizen en die zijn juist dringend op zoek naar verpleegkundigen. Dat kunnen de thuiszittende verzorgers zijn, maar die moeten dan wel omgeschoold worden, want in het verpleeghuis krijgen ze meer medische taken. Die omscholing kost tijd."

Het OLVG en het VUmc zijn twee ziekenhuizen in Amsterdam die een speciale omscholingsopleiding bieden. Dit is een duale opleiding tot hbo verpleegkundige waarin veel hoogopgeleiden uit een andere sector geïnteresseerd zijn. In de aankomende lichting van het OLVG zit onder meer een jurist, een journalist en een uitgever.

De zorg heeft de toekomst

Aankomend student Marije Janssen heeft een commerciële achtergrond. Ze wist al een tijd dat ze wat anders wilde en heeft verschillende opties bekeken. "Het onderwijs leek me ook leuk, maar die omscholing is onbetaalbaar en de doorgroeimogelijkheden beperkt. Verder vond ik kinderpsychologie interessant, maar daar is weer veel minder werk in."

Het werd uiteindelijk verpleegkunde. "De zorg heeft de toekomst. Er is volop werk en je kunt je specialiseren. Of je kiest uiteindelijk meer voor de beleidskant."

Snel inspelen op de toekomst

Onderzoeker Van der Spek benadrukt dat bedrijven sneller moeten inspelen op de toekomst. "Het is van het grootste belang dat bedrijven vooruit kijken en voorsorteren op de toekomstige ontwikkelingen. School mensen van te voren om, in plaats van achteraf."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore