Geld en Werk

Je 100-guldenbiljet kan honderden euro's waard zijn

19 juli 2016 11:23 Aangepast: 30 juli 2017 22:00
Het versnipperen van guldenbiljetten, eind 2001. Beeld © ANP (Archieffoto)

Heb je nog 100-guldenbiljetten met Michiel de Ruyter erop ergens in een oude sok en wil je er nog geld voor terug, dan moet je snel zijn. Tenzij je een mooi exemplaar hebt, dan loont het om eens langs te gaan bij een verzamelaar. Daar is je biljet misschien wel het dubbele waard, in euro's.

Oude guldenbiljetten kun je uiterlijk dertig jaar na invoering van de euro op 1 januari 2002 nog omwisselen. Maar voor de honderdjes met zeeheld De Ruyter erop geldt een andere datum, omdat deze al in 1986 werden vervangen door biljetten met de snip en later met de steenuil erop.

Biljetten met De Ruyter erop kunnen daarom uiterlijk tot maandag 25 juli nog ingeleverd worden bij de Nederlandsche Bank. Je krijgt er dan 45 euro en 38 eurocent voor terug, de waarde van de gulden op het moment van de introductie van de euro. 

Thumbnail

Ongevouwen biljetten zijn euro's waard

Tim Poelman, taxateur bij Schulman muntenveiling, adviseert mensen die een biljet hebben dat vaak gevouwen is of scheurtjes heeft gewoon in te leveren bij DNB. "Is een bankbiljet gevouwen, dan merken we bij ons op de veiling dat er bijna geen interesse voor is."

Maar voor de puntgave exemplaren wordt volgens hem al snel 200 a 250 euro betaald door verzamelaars. Deze zogenaamde 'ongecirculeerde biljetten', die dus compleet nieuw zijn, zijn zelfs populair in het buitenland, vertelt Poelman. 

Belangrijke historische Nederlanders

Natuurlijk is de opbrengst ook afhankelijk van de vraag en die wordt weer bepaald door onder meer het ontwerp. Dat het biljet met Michiel de Ruyter gewild is, verrast Poelman niet. De serie met erflaters, belangrijke historische Nederlanders, is geliefd, mede omdat het ontwerp voor die tijd erg modern was.

In totaal zijn er volgens de Nederlandsche Bank nog 3,2 miljoen biljetten van 100 gulden in omloop, hoeveel daarvan Michiel de Ruyter als afbeelding hebben weet de centrale bank niet.

Thumbnail

In totaal is er nog 1 miljard gulden (omgerekend 459 miljoen euro) 'kwijt', ruim 26 miljoen biljetten. In december 2001, vlak voor de invoering van de euro, waren er in totaal 297,9 miljoen biljetten in omloop met een waarde van ruim 10 miljard euro.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore