Economie

Einde van de melkquota: 5 vragen

23 februari 2015 19:30 Aangepast: 06 september 2015 15:57
Beeld © ANP

Nederlandse melkveehouders bereiden zich al maanden voor op het einde van de melkquota. Dan kan er weer onbeperkt melk geproduceerd worden. Maar hoe zit het nu precies? Deze vijf vragen lichten de nieuwe situatie toe.

Wat gaat er gebeuren?
De melkquota lopen af op 1 april van dit jaar. Dan mogen boeren onbeperkt melk produceren. Daarom kopen boeren nu flink meer koeien en kalfjes en bouwen ze extra veel stallen om al die nieuwe melkkoeien op te vangen.

Waarom zijn de melkquota ook al weer ingevoerd? 
De melkquota zijn in 1984 ingevoerd door de Europese Unie, omdat er een overschot was aan melk. Dat leidde tot de zogenaamde melkplassen en boterbergen. Om dat in te perken kwam de EU met een quotum: boeren moesten een boete betalen als zij meer melk produceerden dan de maximale hoeveelheid.

ZIE OOK: 132 miljoen euro melkboete voor Nederland

Hoe ziet dat er dan uit?
Een paar cijfers:

  • Tussen april 2012 en december vorig jaar kwamen er 126.000 melkkoeien bij. Dat is 8,5 procent.
  • Het aantal kalfjes en pinken voor de melkveehouderij nam zelfs met 13 procent in aantal toe.
  • Vergeleken met 2013 werd er in 2014 al ruim 2 procent meer melk geleverd.
  • De afgelopen maanden is er een aantal fabrieken geopend in het kader van de groeiende vraag naar zuivel in de wereld.
  • Door de bank genomen is zuivelexport steeds met gemiddeld 7 procent per jaar toegenomen en de verwachting is dat die groei nog verder doorzet.

Goed voor Nederland, toch? 
Jazeker. Nederland is de vierde melkproducent van Europa. Wij produceerden zo’n 12 miljard kilo melk in 2013. En 'ons' zuivelbedrijf FrieslandCampina behoort tot één van de vijf grootste zuivelbedrijven ter wereld.

Mogen we nu dan onbeperkt melk gaan produceren? 
Nee. Meer koeien betekent ook meer mest en een mestoverschot is slecht voor het milieu en klimaatverandering. Daarom is er een mestquotum voor boeren. Zolang zij zelf de mest kunnen verwerken hebben ze daar niets mee te maken, maar bij een flinke toename van het aantal koeien is de kans dat zij daaronder vallen een stuk groter. Dan moeten melkveehouders alsnog rekening houding met dit mestquotum.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`