Geld en Werk

Handig: 3D-geprinte tand (die gaatjes voorkomt)

01 november 2015 13:31 Aangepast: 01 november 2015 22:58

Voor wie in de toekomst een tand kwijtraakt is er goed nieuws. Onderzoekers van de Universiteit Groningen zijn bezig met een tand die gemaakt kan worden met een 3D-printer en die ook nog eens bacteriën doodt. Vooral dat laatste is extreem handig, want bacteriën zijn de oorzaak van gaatjes.

De onderzoekers zijn er in geslaagd een plastic te ontwikkelen dat micro-organismen doodt dankzij de toevoeging van quaternair ammoniumzout. Dat plastic kan gebruikt worden voor het printen van tandimplantaten en dat is goed nieuws volgens de onderzoekers. De schade aan bestaande tandprotheses kost patiënten miljoenen.

"Het materiaal doodt bacteriën waar het mee in contact komt, maar is niet schadelijk voor menselijke cellen", zegt de belangrijkste onderzoeker, Andreas Herrmann. Het nieuw ontwikkelde materiaal doodt 99 procent van alle bacteriën, blijkt uit hun onderzoek. Het zou behalve voor tanden ook gebruikt kunnen worden in beugels en op die manier de bacteriën in je mond kunnen doden, schrijft de New Scientist.

Voordat mensen het echt in hun mond krijgen kan nog wel even duren, het moet nog verder getest worden. Zo is nog niet duidelijk hoe het materiaal reageert op tandpasta en of het überhaupt sterk genoeg is om als tand te gebruiken. 

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore