Geld en Werk

Deze 3D-geprinte auto is klaar voor massaproductie

07 november 2015 15:36 Aangepast: 07 november 2015 15:48
Beeld © Local Motors

Autofabrikant Local Motors heeft een auto onthuld waarvan 75 procent 3D wordt geprint. Hoewel hij nog moet worden goedgekeurd door de autoriteiten moet de LM3D Swim voor volgende zomer te koop zijn.

Het aantal dingen dat uit een 3D-printer kan rollen wordt steeds nuttiger, bewijst Local Motors. Vorig jaar presenteerde het bedrijf al een prototype voor een 3D-geprinte auto, en deze week werd een nieuwe versie onthuld die klaar is voor productie.

Thumbnail

De spatborden worden geprint

Stevig plastic
Bijna alle carrosserie-onderdelen van de Swim en het chassis worden geprint. Uiteindelijk wil de fabrikant uit de VS in staat zijn 90 procent van de auto te printen.  

De volledig elektrische LM3D bestaat voor 80 procent uit ABS plastic en 20 procent koolstofvezel. Beide materialen moeten de auto voldoende stevig maken. 

De vorm van de auto is gekozen via een wedstrijd die in juli afliep. In de afgelopen maanden zijn ingenieurs van Local Motors erin geslaagd om het ontwerp vanaf de tekentafel om te zetten in realiteit, zegt het bedrijf.

Meerdere modellen op zelfde chassis
Een van de grote voordelen van 3D-printen is de snelheid waarmee ontwerpen kunnen worden aangepast. De fabrikant hoopt dan ook meerdere varianten van de LM3D van de band te laten rollen in 2016, allemaal met hetzelfde chassis.

Het plan is om in de lente te starten met de voorverkoop. Naar schatting gaat de auto ongeveer 53.000 dollar kosten, iets meer dan 49.000 euro. De eerste auto's moeten in 2017 worden geleverd.

Ambitieus
Dat is wellicht een beetje ambitieus. Zo moet de fabriek die de LM3D's gaat printen nog worden afgebouwd. Ook moeten de auto's nog goedgekeurd worden door de Amerikaanse overheid. Er zijn dus geen garanties dat de Swim ook zo op de markt gaat komen zoals hij er nu uitziet.

Maar een woordvoerder van Local Motors zegt tegen CNET dat het bedrijf er vertrouwen in heeft. Er is al begonnen met crash tests. Het enige euvel zou wat vertraging kunnen zijn, denkt hij.

Thumbnail

Is de auto eenmaal goedgekeurd, dan wordt het wel makkelijk om meerdere modellen te bouwen op hetzelfde chassis, omdat er geen extra crashtests nodig zijn. Op de lange termijn is het plan om wagens te maken die worden gebouwd op drie verschillende platforms.

Software voor de auto wordt gemaakt door Siemens en Local Motors is recent gaan samenwerken met IBM. Samen gaan de bedrijven het productieproces verbeteren en is het de bedoeling om een serie apps uit te brengen die het mogelijk moeten maken de auto te monitoren en het rijden wat aangenamer te maken. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore