Geld en Werk

Dit 3D-geprinte oor kan (in theorie) een echt oor vervangen

15 februari 2016 18:03 Aangepast: 01 augustus 2017 10:30
Beeld © Wake Forest Institute for Regenerative Medicine

Stel, je raakt onverhoopt een oor kwijt, dan print je toch gewoon een nieuwe?

We komen steeds dichterbij het maken van reserveonderdelen voor het menselijk lichaam. Voor het eerst zijn wetenschappers erin geslaagd om structuren van levende cellen 3D te printen die sterk en groot genoeg zijn om menselijk weefsel te vervangen.

De bioprinter is al gebruikt om oor- bot- en spierstructuren te printen die −  in theorie −  geïmplanteerd kunnen worden bij mensen, schrijven Amerikaanse wetenschappers in Nature Biotechnology.  

Vergelijkbaar met gewone 3D-printers
De printer werkt op een manier die vergelijkbaar is met de 3D-printers die we kennen: een computergestuurd spuitstuk print lagen materiaal op elkaar in een bepaald patroon. In tegenstelling tot 3D-printers die werken met plastic of metaal werkt deze bioprinter met 'hydogel', een op water gebaseerde oplossing waarin menselijke cellen zijn verwerkt.

De printer heeft meerdere spuitstukken waaruit afwisselend hydrogel en andere biologisch afbreekbare materialen komen die het geprinte weefsel structuur geven en het sterk genoeg maken. Als de ondersteunende materialen op zijn gelost en het weefsel volgroeid is kan het in principe geïmplanteerd worden, schrijven de onderzoekers.

Thumbnail

Een stuk 3D-geprint kaakbeen en kraakbeen van een oor. 

Getest op muizen en ratten
De implantaten zijn getest op muizen en ratten en de resultaten zijn veelbelovend. Twee maanden nadat er een oor werd geïmplanteerd bij muizen had het oor zijn vorm behouden en was er voldoende kraakbeenweefsel gegroeid.

De studie is uitgevoerd door de Wake Forest School of Medicine en gedeeltelijk gesponsord door het Amerikaanse leger. De technologie zou dan ook een uitkomst kunnen zijn voor soldaten die gewond raken op het slagveld.

Of dat echt zo gaat werken weten we nog niet. De methode is nog niet getest op mensen. Maar als hij veilig blijkt dan kan het de wachttijd voor implantaten flink verkorten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore