Ga naar de inhoud
Geld en Werk

PostNL wijst ook laatste bod Bpost af

Een servicepunt van PostNL in een vestiging van boekhandel Bruna. Beeld © ANP

PostNL heeft ook het laatste overnamebod van het Belgische Bpost afgewezen. Het besluit om niet met de Belgen in zee te gaan, is unaniem genomen door bestuur en commissarissen.

Een overname door Bpost leidt volgens PostNL niet tot een succesvolle combinatie. Het bedrijf vreest negatieve gevolgen voor het eigen personeel en voor de positie van PostNL als uitvoerder van de basispostdienst in ons land.

Een woordvoerder van Bpost wil inhoudelijk geen commentaar geven op de afwijzing van PostNL en het bedrijf gaat dat ook vandaag niet meer doen. "We hebben de brief gekregen en zijn die aan het bestuderen", zegt hij tegen RTL Z.

Dit lijkt het einde van de overnamestrijd. "Het was een finaal bod en we gaan dan ook geen vijandig bod doen", voegt hij toe. 

Ultiem bod

Het Belgische postbedrijf bracht vorige maand een ultiem bod uit op de Nederlandse branchegenoot. Om een overname aantrekkelijker te maken voor de aandeelhouders werd het bod verhoogd naar 5,75 euro per aandeel.

Dat werkte blijkbaar, want de belangenvereniging van beleggers VEB eiste gisteren nog dat het belaagde PostNL zich open zou stellen voor een overname. De beleggers wezen erop dat de koers in de afgelopen vijf jaar niet eens in de buurt van het voorgestelde overnamebedrag is geweest. 

Politieke steun ontbreekt

Vooral het gebrek aan Nederlandse politieke steun voor de overname weegt zwaar mee in het besluit ook dit overnamebod af te wijzen, zegt PostNL. In de Tweede Kamer is veel weerstand tegen het plan en ook minister Henk Kamp van Economische Zaken vond het een stap terug, ook omdat de Belgische overheid een stevige vinger in de pap zou krijgen. 

Als PostNL overgenomen zou worden door Bpost, dan is de kans groot dat Kamp de wet zal aanpassen om de geliberaliseerde postmarkt veilig te stellen, schrijft het Nederlandse postbedrijf in een brief aan de aandeelhouders

Winst zou kelderen

De overheid zorgt ervoor dat het versturen en ontvangen van particuliere post voor iedereen in Nederland toegankelijk en betaalbaar blijft. Die taak wordt op dit moment uitgevoerd door PostNL. De raden van het bedrijf vrezen die taak kwijt te raken na een overname, omdat de kans groot is dat de minister die taak bijvoorbeeld opnieuw kan aanbesteden

"Als deze maatregelen zouden worden uitgevoerd, zal de winstgevendheid van PostNL significant verslechteren", zegt het bedrijf.

'Onverwachte beslissing'

Als het de status van universele postdienst verliest, zal ook een groot aantal banen verloren gaan, de concurrentiepositie van het bedrijf verzwakken en zullen belangrijke grote klanten vertrekken. Bovendien zou een overname de huidige groei in e-commerce en pakketten in gevaar brengen en zal er vrijwel geen ruimte meer zijn om te investeren in groei. 

Paul Koster, voorzitter van de VEB, vindt dat de beslissing te snel genomen is. "Er is heel veel speculatie in het bericht zonder dat daar echt daadwerkelijk bewijzen voor zijn. Er wordt gesproken over mogelijke veranderingen in wetgeving. Dat zijn allemaal aspecten die wij nader onderzocht zouden willen hebben voordat je een weloverwogen beslissing kan nemen", zegt hij tegen RTL Z.

Koster sloot niet uit dat de aandeelhouders, die toch de eigenaren zijn van het bedrijf, zich gaan verenigen om druk uit te oefenen op het bestuur van PostNL om te kijken of een overname misschien toch nog mogelijk is. Hij gaat in een brief eisen dat de analistendag wordt vervroegd. 

Meer op rtlz.nl:
PostNL onderuit op beurs na afwijzen bod