Geld en Werk

Forse besparing door snellere rechtspraak

19 juni 2014 11:25 Aangepast: 06 september 2015 14:53
Beeld © ANP

Het sneller afhandelen van rechtszaken en andere verbeteringen in de rechtspraak levert per jaar een besparing op van 735 miljoen euro.

Dat blijkt uit onderzoek naar de opbrengst van verbeteringen in de rechtspraak tussen 1998 en 2013, zegt de Raad voor de Rechtspraak.

"Omdat civiele rechtszaken vorig jaar gemiddeld een half jaar korter duren dan in 1998, levert dat jaarlijks 200 miljoen euro op", meldt de raad. Bestuurszaken over geschillen tussen de overheid en burgers of overheden onderling, duren drie tot zes maanden korter. Dat zorgt voor een opbrengst van ongeveer 230 miljoen euro.

Voorspelbaarheid vergroot
Rechters doen ook meer dezelfde uitspraken in vergelijkbare zaken, blijkt uit het onderzoek. Dit vergroot de voorspelbaarheid van de uitkomst van de rechtszaken en dat is goed voor de economie, concludeert de raad.

Hoe goed precies, is niet bekend. "Maar je mag een positief effect verwachten", zegt Frans van Dijk, directeur van de Raad voor de Rechtspraak. "Als bedrijven, werknemers en consumenten vooraf kunnen inschatten wat de uitkomst van bepaalde rechtszaken is, leggen ze die minder snel aan de rechter voor. Als je in Nederland je rekening niet betaalt, weet je dat de rechter gaat ingrijpen. In Italië weet je dat dit lang gaat duren en dat van uitstel, afstel kan komen. Dan betaal je een rekening eerder niet."

RTL Z/ ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore