Geld en Werk

Zelfstroom haalt in een dag 2 miljoen op: groene energie is hot

02 december 2016 17:21 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Zelfstroom-oprichter Bram Leijten. Beeld © Zelfstroom

Startup Zelfstroom haalde gisteren binnen no-time een recordbedrag van twee miljoen euro aan crowdfunding op. Oprichter Bram Leijten vertelt hoe hij er iedere keer opnieuw in slaagt voor tonnen aan financiering op te halen.

Het miljoenenproject werd gisterochtend gelanceerd op Duurzaaminvesteren.nl, en was om 16.47 al vol. Geen verrassing voor Zelfstroom-ceo Bram Leijten, die wist dat er veel mensen uitkeken naar het project. "Bij onze vorige actie hadden we 700.000 euro opgehaald in 2,5 uur tijd. Toen kregen we nog heel lang reacties van mensen die te laat waren geweest en vroegen of ze nog een keer mee konden doen."

Zelfstroom heeft dan ook een naam opgebouwd in een paar jaar tijd: de actie van gisteren is de zevende op rij. In totaal is er nu voor 6,7 miljoen euro geïnvesteerd. Concreet betekent het dat er 1700 huizen van zonnepanelen zijn voorzien door Zelfstroom.

Bancaire financiering

Voor de komende jaren heeft het bedrijf nog veel grotere plannen: in 2020 wil het voor 150 miljoen euro aan zonnepanelen hebben geïnstalleerd bij 50.000 particulieren. Dat is een flinke groei ten opzichte van nu, en daarom wordt er gepraat met banken om aan te haken. "De groei wordt te groot om alleen met crowdfunding te doen, we hebben het dan over bedragen van meer dan 10 miljoen euro."

Leijten is daarvoor in vergevorderde gesprekken met banken. "Voor hun is het ook nieuw, er zijn nog geen bedrijven die dit grootschalig doen. We spreken dan ook vooral banken aan die een duurzame agenda hebben en het interessant vinden om te kijken hoe je dergelijke projecten kunt financieren."

Huren en investeren

Het bedrijf heeft twee doelgroepen: enerzijds mensen die zonnepanelen op hun dak willen hebben, maar het aanschafbedrag van zo'n 5000 euro te hoog vinden. Zij huren de zonnepanelen bij Zelfstroom, waarbij ze tien jaar garantie krijgen, en gedekt zijn voor storm- en hagelschade. Na tien jaar kunnen ze het systeem voor een bedrag van 50 euro per paneel overnemen, en er nog zo'n twintig jaar stroom mee opwekken.

Thumbnail

De zonnepanelen van Zelfstroom. (Beeld: Zelfstroom)

De andere groep zijn de crowdfunders. Die hebben zelf geen geschikt dak of hebben al zonnepanelen, maar willen er wel graag in investeren voor het rendement of de duurzame bijdrage. Zij verstrekken via crowdfunding een lening waarmee Zelfstroom de panelen kan aanschaffen, en krijgen rente terugbetaald vanuit de inkomsten die Zelfstroom krijgt van de huurders.

Verslavend

Leijten kwam op het idee voor Zelfstroom toen hij, eind dertig, stopte met zijn baan bij auto-importeur Pon. Hij was net vader geworden en had een moment van bezinning. "Het eerste wat ik deed toen ik daar stopte, was me oriënteren op zonnepanelen", beschrijft hij.

"En toen begon het spelletje pas. Eerst deed ik simpele dingen: ledlampen, een extra isolatielaag in huis. Daarna ben ik elektrisch gaan rijden, zijn we thuis minder vlees gaan eten en nemen we geen plastic tasjes meer aan. Ook kijk ik nu of onze cv-ketel het huis uit kan, en waar het speelgoed van mijn kinderen eigenlijk van gemaakt is. Dat is heel verslavend", vertelt hij.

Vrijwilligerswerk 'beste marktonderzoek'

In de eerste periode deed hij ook twee vrijwilligersprojecten voor de collectieve inkoop van zonnepanelen in zijn woonplaats. "Dat was het beste marktonderzoek dat ik kon wensen." Hij ontdekte dat mensen heel positief zijn over duurzame energie en zonnepanelen, en dat veel mensen ze wel willen hebben.

Tegelijkertijd hebben veel mensen barrières om het te doen: de hoge aanschafprijs, redelijk lange terugverdientijd en onzekerheid over techniek, kwaliteit en garantie. "Het is nog steeds een vrij ondoorzichtige markt: bij wie moet ik zonnepanelen kopen en wat is goed? Het is een behoorlijke investering, en als je niet weet hoe het rendement en de kwaliteit is, dan zeggen veel mensen toch: ik wacht maar eventjes."

Masterplan vanuit de politiek

Leijten zag kansen. "3,3 miljoen woningen in Nederland zijn technisch geschikt en maar zo'n 10 procent daarvan heeft zonnepanelen. Ik wil de techniek die vandaag beschikbaar is, toegankelijk maken voor een veel groter publiek. Want als we wachten op een technisch wonder of grote stap vanuit de politiek, dan duurt dat veel te lang."

Hij vindt dat Nederland een voorbeeld moet nemen aan Noorwegen. "Daar worden de baten uit aardgas en fossiele brandstoffen al jaren in een collectieve pensioenpot gestoken voor later, in plaats van meteen opeten, zoals we hier in Nederland doen. De Nederlandse politiek maakt plannen die niet verder gaan dan de zittende regeringsperiode, maar ik hoop dat er een politiek masterplan komt voor de komende dertig jaar waarin we definitief afscheid gaan nemen van fossiele brandstoffen. Net zoals er een groot plan is voor het afbouwen van de hypotheekrenteaftrek en de herziening van het pensioenstelsel."

Hoe hij daar als ondernemer aan bijdrage aan levert? "Wat wij met Zelfstroom doen is heel veel mensen enthousiast maken voor een duurzaam leven. Als je eenmaal gegrepen wordt door het zonnepanelenvirus, dan krijg je daar enorm veel energie van."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore