Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Recordjaar voor Hans Anders, maar 2016 moet nóg beter worden

Beeld © Hans Anders - Algemeen directeur Remco Boerefijn

Opticien Hans Anders zegt het beste jaar ooit achter de rug te hebben. Daar blijft het niet bij, als het aan het bedrijf ligt. Brand stores, meer A-merken, een webshop en meer omzet uit hoortoestellen moeten daar aan bijdragen.

Hans Anders is nu nog in handen van twee investeringsmaatschappijen. Heel veel cijfers geeft het bedrijf daarom niet. Wat wel duidelijk is, is dat de omzet afgelopen jaar met 8,5 procent steeg tot 171 miljoen euro. De operationele winst nam zelfs met 40 procent toe, tot 'om en nabij' de 30 miljoen euro.

Dat de winst zo veel meer kan stijgen komt doordat veel kosten vast zijn, zoals personeelskosten en huren. Daardoor tikt een groei van de omzet harder door onderaan de streep. 

'Goedkoop én A-merken'
Hans Anders wordt van oudsher geassocieerd met lage prijzen, maar de keten wil meer de nadruk gaan leggen op kwaliteit. ''Goedkoop én A-merken kan prima samen gaan'', aldus Boerefijn. ''Kijk maar naar Jumbo''. Hij wil binnen A-merken de goedkoopste zijn.

Daarbij wil Boerefijn het breedste aanbod van eigen merkbrillen hebben. Interessant aan brillen van het eigen merk is dat de marge daarop hoger ligt.

Brand stores
Uiteindelijk wil Hans Anders toe naar twee soorten vestigingen: gewone winkels in kleinere centra en zogeheten brand stores in de grote binnensteden. Dat zijn grotere vestigingen, met innovatieve snufjes en een extra grote A-merk collectie. Onder innovatieve snufjes verstaat Boerefijn onder meer digitale passpiegels. Je hoeft dan niet zelf te worstelen om een selfie te maken voor advies van het thuisfront, maar de foto van de digitale spiegel kun je gewoon op Facebook zetten.  

Er zijn nu al zeven brand stores. Dit jaar worden er minimaal tien nieuwe bij. In België zijn er ook al brand stores en het is de bedoeling dat die ook in Frankrijk komen, maar daarvoor wil Hans Anders kijken in hoeverre of de brand stores in het Franstalige deel van België aanslaan.

Nieuwe winkellocaties
Doordat een aantal winkelketens is verdwenen begint het volgens Boerefijn makkelijker te worden om nieuwe winkellocaties te krijgen, maar op de absolute toplocaties in steden als Amsterdam en Maastricht is er niets veranderd. Nu heb je in sommige steden ook winkelstraten waar vooral veel toeristen komen, en Boerefijn ziet zich nog geen Chinees een nieuwe bril aanmeten.

Verder wil Hans Anders de website vernieuwen. Naar eigen zeggen is de huidige webshop een steeds belangrijker verkoopkanaal.

Hoortoestellen
Ongeveer 10 procent van de omzet van Hans Anders komt nu uit hoortoestellen. Boerefijn verwacht dat dat in de komende jaren zal toenemen. Hij denkt hier met name te kunnen groeien omdat Hans Anders naar eigen zeggen de enige is die met alle zorgverzekeraars een contract heeft afgesloten. Met Achmea heeft het bedrijf een contract voor twee jaar en met Menzis zelfs voor vier jaar. In de tussentijd kunnen die verzekeraars geen contracten met anderen afsluiten. Hans Anders is dus in ieder geval tot en met volgend jaar de enige met contracten met alle zorgverzekeraars, legt Boerefijn uit.

Hans Anders heeft ook vestigingen in Frankrijk, en in Zweden zijn 36 winkels onder een andere naam: Direkt Optik. De nadruk ligt bij Hans Anders wel nog steeds op Nederland (zo'n 250 winkels) en België (circa 90 vestigingen).