Ga naar de inhoud
Geld en Werk

'Miljoenenboete voor KPMG'

Beeld © Getty

Accountant KPMG krijgt opnieuw een grote boete van waakhond AFM, bevestigt een woordvoerder van het bedrijf aan Telegraaf.

Er is nog geen bedrag genoemd, maar volgens diverse bronnen in de krant zou het gaan om een miljoenenboete. Volgens ingewijden wordt KPMG als recidivist gezien, iets wat het AFM hard aanpakt.

Affaires en ondermaatse kwaliteit
KPMG ligt al langer onder vuur. De grote accountant kampte de laatste jaren met een reeks affaires, zowel intern als bij bedrijven waar het geacht werd de boekhouding te controleren. Vorig jaar bracht de AFM een rapport uit waaruit bleek dat de kwaliteit van controles door KPMG en een aantal andere accountants onder de maat was. Er werden handtekeningen gezet onder verklaringen zonder dat een accountant überhaupt zijn huiswerk had gedaan. Zeven van de tien onderzochte dossiers van KPMG voldeden niet aan de richtlijnen. 

Jan Hommen werd tijdelijk aangesteld als topman om het bedrijf aan te pakken, onder wiens leiding diverse partners gedwongen opstapten. Er werd daarnaast 24 miljoen euro uitgetrokken om de kwaliteit te verbeteren van controle- en advieswerkzaamheden, door scholing en het aantrekken van nieuwe mensen.

Eerder ook al boetes betaald
In 2013 kreeg het bedrijf ook al een boete van 881.000 euro, omdat het kwaliteitsbeleid niet goed was en interne procedures onjuist, onvolledig en onduidelijk waren. Ook moest het in dat jaar een boete van 7 miljoen euro betalen aan het Openbaar Ministerie voor een omkoopschandaal.

KPMG kan de boete die nu wordt uitgedeeld, nog aanvechten.